Hírek

2015.12.11. 08:16

Fejér megyei TOP 100+200 - Rangsorban a legnagyobbak

Fejér megye legjelentősebb 300 vállalkozását bemutató kiadvány jelent meg. A Fejér megyei TOP 100+200-at csütörtökön, gazdasági konferencián mutatták be.

B. Kiss László

Konferenciát rendezett csütörtökön, Székesfehérváron a Pannon Gazdasági Kollégium, a megoldások fóruma keretében a Pannon Lapok Társasága és a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A tanácskozás alkalmával mutatták be a 2015-ös Top 100+200 című kiadványt, A megye legnagyobb vállalkozásait bemutató gazdasági értéktár immár második alkalommal jelent meg, ezúttal azonban nem csak a megye első kétszáz, hanem a Fejér 300 legnagyobb, legjelentősebb cégét bemutatva. A rangsorolás kibővítését az indokolta, hogy a listán szereplő 263. cég is egymilliárd forint felette nettó árbevételt könyvelhetett el – mondta el Elekes András lapigazgató főszerkesztő.

A Top 100+200-at méltatva köszöntőjében Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmazott: a kiadvány tükre az eredményeknek, felhajtómotor a továbblépéshez, és elismerése a sikernek.

A versenylovat nem visszafogni kell, hanem engedni! – ezt már Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mondta köszöntőjében. A város idén 2 milliárd, jövőre várhatóan 3,9 milliárd forinttól esik el magas adóerő képessége miatt. Ha ez az összeg befolyna a város kasszájába, akkor nem kellene 700 millióról „veszekedni” a helyi gazdaság bizonyos szereplőivel a jövő évi adómódosításoknál – jegyezte meg a polgármester.

Simon László, Fejér megye kormánymegbízottja köszöntőjében azt húzta alá, hogy az állam közigazgatási szervei szolgáltatóként viszonyulnak a gazdasági szféra szereplőihez, és támogatják a fejlesztéseket, befektetéseket.

A Pannon Gazdasági Kollégium keretében tartott, csütörtöki tanácskozáson adták át a Fejér Megyei Hírlap által alapított Az év menedzsere, illetve Az év fiatal menedzsere díjat. A képen Kázmér Judit, Sinkó Ottó, Jüllich Anikó, valamint Elekes András
Fotó: Koppán Viktor

Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke többek között arról beszélt, hogy TOP-nak hívják rövidítve azokat az operatív programokat is, amelyek forrásaiból a megye 32 milliárd, Fehérvár 17,6 milliárd, Dunaújváros 7 milliárd forint fölött rendelkezik.

Fejér gazdasági potenciálját mutatja, hogy a megyei Top 100+200-ba minimum 816,7 millió forintos nettó árbevétellel lehetett bekerülni, ugyanakkor van a régióban olyan megye, ahol az első háromszáz közé kerüléshez elég 515 millió – mondta el a konferencián tartott előadásában Umenhoffer Ferenc, a NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője. A Fejér megyei első háromszáz cég súlyát pedig jól érzékelteti, hogy – bár csak 2,2 százalékos részarányt képviselnek a társas vállalkozásokon belül – ők foglalkoztatják az alkalmazottak 60,5 százalékát, ők adják a nettó árbevétel több mint 80 százalékát, s náluk realizálódik az export több mint 97 százaléka! A koncentráció a megye gazdaságában olyan magas szintet képvisel, hogy – miként fogalmazott – egy másfajta filozófia alkalmazása az áfa bevételek alakulását is képes számottevően befolyásolni – állapította meg Umenhoffer Ferenc.


A Pannon Gazdasági Fórum csütörtöki konferenciáján előadást tartott Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség államtitkára is. Beszédében kulcskérdésnek nevezte azt, hogy a kormányzatnak milyen együttműködést sikerül kialakítani a vállalkozókkal. Hangsúlyozta, hogy míg az előző fejlesztési ciklusban az uniós forrásoknak csak 16 százaléka került a gazdaságba, addig a 2020-ig tartó ciklus forrásainak 60 százalékát gazdaságfejlesztésre használják. Az állam szerepét illető szemléletváltás tükröződik például az építési engedélyeket kiadásával kapcsolatos bizonyos könnyítésekben, vagy bizonyos közszolgáltatások ingyenessé tételében. Az államtitkár szavai szerint az új közbeszerzési törvény több ponton is kifejezi azt, hogy a kormányzat valós stratégiai szövetségesei a közép- és kisvállalkozások. Ugyanakkor az uniós támogatások köréből kizárt 100 legnagyobb hazai vállalat számára önálló fejlesztési keretet nyitnak, Az átlathatóság is a kiemelt célok között szerepel. Ezt is több intézkedés szolgálja. Például az, hogy az új alaptörvényben rögzítették: átláthatatlan hátterű cég nem juthat közpénzhez. Vagy az, hogy például bevezették az online pénztárgépeket – tűnt ki a Csepreghy Nándor által elmondottakból.

Szántó Balázs, a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Főosztályának vezetője a megye gazdaságának mérlegét a legfrissen adatok tükrében vonta meg. Így többek között elmondta, hogy a megyei munkanélküliségi ráta az országosnak a fele. Az idei első háromnegyed évben az ország ipari termelésének 8,3 százalékát adták a megye 50 főnél többet foglalkoztató cégei, az egy főre jutó termelési érték Fejérben ugyanakkor az országos átlag duplája. 2015 első kilenc hónapjában összesen 84 lakás épült a megyében, a vendégéjszakák száma pedig 25 százalékkal nőtt Székesfehérváron – derült ki a főosztályvezető előadásából.

A konferencia utolsó előadója Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társaság stratégiai ügyvezető igazgatója volt, aki hangsúlyozta: a PLT lapjai szívesen mutatják be a jó gyakorlatokat, az eredményeket is. A PLT napilapjait egyébként összesen napi 152 ezer példányban értékesítik, átlagban 619 ezer olvasójuk van, az előfizetők aránya pedig 96 százalékot tesz ki. Azt pedig, hogy milyen megkülönböztetett figyelmet kap bennük a gazdaság, jól jelzi, hogy a Fejér Megyei Hírlapban és a Dunaújvárosi Hírlapban együttesen évente átlagban mintegy 4000 gazdasági témájú cikk lát napvilágot – mondta el Kázmér Judit.

A konferencián adták át a Fejér Megyei Hírlap által alapított, a Pannon Gazdasági Kollégium által odaítélt két díjat is.

Az év menedzsere elismerést Sinkó Ottó, a Videoton holding vezérigazgatója, Az év fiatal menedzsere díjat pedig Jüllich Anikó, a Jüllich Glas Holding Zrt, alelnöke vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!