Hírek

2015.12.13. 08:52

Ők Szombathely legújabb ösztöndíjasai

Szombathely – A városi közgyűlés 2013-ban fogadta el a Szombathely visszavár programot, melynek rénösztöndíjat kínál azoknak, akik felsőfokú tanulmányaik befejezése után a megyeszékhelyen kívánnak dolgozni. Pénteken kilenc hallgató vehette át a városházán az erről szól tanulmányi szerződését.

Az ünnepi eseményen a hallgatókat és hozzátartozóikat dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte. Elmondta, hogy a program célja a hiányszakmákban a szakember-utánpótlás biztosítása. Az ösztöndíjra azok a szombathelyi lakóhellyel rendelkező nappali tagozatos hallgatók pályázhatnak, akik a felhívásban meghatározott hiányszakmákban, az első diploma megszerzése érdekében kezdik meg vagy folytatják tanulmányaikat. Az oktatási és szociális bizottság az önkormányzattal együttműködő cégek javaslatát figyelembe véve az óvodapedagógus, a nemzetiségi óvodapedagógus, a tanító, a felnőtt és gyermek háziorvos, a gépészmérnök, a villamosmérnök, a logopédus, a gyógypedagógus és a diplomás ápoló szakmákat nevesítette hiányszakmaként.

A hallgatók felsőfokú tanulmányaik alatt havi ötvenezer forint ösztöndíjban részesülnek. Ennek fejében kötelesek a felsőoktatásról szóló törvény szerinti államilag finanszírozott tanulmányi időn belül diplomát szerezni, és a hiányszakmában Szombathelyen elhelyezkedni, továbbá az ösztöndíj folyósítás időtartamának megfelelő ideig dolgozni. A mostani ösztöndíjasok között három-három mérnök és óvodapedagógus, kettő tanító és egy háziorvos hallgató van. Velük együtt immáron harmincnégy ösztöndíjasa van a városnak. A támogatás elnyeréséhez gratulált Rettegi Attila, az oktatási és szociális bizottság elnöke, míg a hallgatók részéről a lehetőségért Horváth Bence, a NymE duális gépészmérnökképzésének hallgatója mondott köszönetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!