Forgótornyok árasztják el a világot

2008.06.25. 11:11
A Dubajban épülõ forgótorony nyolcvan emeletes lesz, kilencven perc alatt teljesen megfordul tengelye körül, mindegyik emelet külön mozog majd. Tavaly júniusban kezdték meg az építkezést, a tervek szerint 2009-ben lesz kész. Moszkában is épül egy torony, de más városokban is terveznek ilyet építeni.

Bemutatták a világ elsõ forgó tornyának terveit New York-ban. Ez lesz az elsõ olyan épület, melynek az összes emelete megfordul a tengelye körül. Az elsõ tornyot Dubajban építik, a másodikat Moszkvában. Az elképzelések szerint a harmadik forgótornyot New York-ban építenék fel, de ezek még távolabbi tervek – jelentette be David Fisher építész, a torony megálmodója. További forgó felhõkarcolókat is építenek majd, eddig Kanadában, Olaszországban, Németországban, Koreában és Svájcban érdeklõdtek.

A Dubajban épülõ torony nyolcvan emeletes lesz, 420 méter magas. A lakások 124, a villák 1200 négyzetméteresek lesznek. A luxusvillák mellé még parkolót is építenek ugyanazon a szinten, ahova speciális liftek viszik majd fel az autókat. A lakásokat már most le lehet foglalni, bár csak jövõre adják át az épületet. Az elsõ húsz emeleten irodák lesznek, a 21-35 közötti szinteken luxushotelt alakítanak ki, a 36-70 szint között lakások lesznek, a legfelsõ szinteken pedig luxusvillákat építenek. Innen az egész város belátható majd.

Forgótorony luxuskivitelben

A moszkvai torony valamivel alacsonyabb lesz, mint a dubaji. Hetven emeletes lesz és négyszáz méter magas. Az építés teljes költsége négyszázmillió dollár lesz. A koncepció hasonló lesz itt is, irodákat, lakásokat, penthouse-okat és kiskereskedelmi egységeket alakítanak ki. És persze lesz uszoda, török fürdõ, hangterápia és szauna is az egyes szinteken. Az építést az év végén kezdik el és várhatóan 2010-ben fejezik be.

A torony egyedülálló, minden emelet külön mozog majd, az egyes szintek kilencven perc alatt fordulnak meg. Emiatt úgy tûnik majd, hogy az épület folyamatos mozgásban van, formája is állandóan változik. A villáknál azt is be lehet állítani, hogy az emelet kövesse a nap mozgását.

Az épület elõre elkészített elemekbõl áll, így gyorsabban épül meg és az építési költség is alacsonyabb. A módszernek köszönhetõen mindegyik szintet hét nap alatt a helyére tudják illeszteni. Mindegyik elemet a központi gyártban építik meg és innen szállítják majd az építkezés helyszínére. Az elemekbe eleve beépítik a csöveket és a vezetékeket (a forgás miatt külön technológiát kellett alkalmazni ezek kialakításához), sõt, a konyha- és fürdõszobabútorokat is. Természetesen a bútorok a vásárlók igényeihez igazodnak majd, a fürdõszobákat például Olaszországban készítik el a Leonadro da Vinci üzemben.

Az épület környezetbarát technológiákat használ, az áramot is magának termeli meg – ez lesz az elsõ olyan toronyház, mely önellátó energia szempontjából. A szélenergiát azokból a turbinákból nyeri majd, melyet mindegyik szint közé tesznek. Ezen kívül még napenergiát is használ majd, minden szinten lesznek cellák.