Gazdaság

2015.12.14. 18:00

Gazdaságos szoftver gazdálkodás (x)

Az informatikai rendszereket használó vállalatok számára a szoftver gazdálkodás nem kevés fejtörést okoz.

Általánosságban elmondható, hogy a kisebb cégek és a nagyobb vállalatok is kedvezőtlenebb áron vásárolják a szoftver licenceket, mint amire egyébként lehetőségük lenne. Az így keletkezett többletköltség viszont sokkal nagyobb annál, mint amit egy vállrándítással le lehet tudni; jelentős összegekről lehet szó, így a szoftver gazdálkodás feladatai odafigyelést érdemelnek.

A szoftver gazdálkodás csak akkor lehet sikeres, ha nem von maga után büntetést – mondja az ipr.hu szakembere. Tudni kell, hogy a szoftvergyártók és a forgalmazók a felhasználói szerződések által felhatalmazzák önmagukat, hogy úgynevezett szoftverlicenc auditokat végezzenek el, vagyis ellenőrizzék az adott felhasználó licenc megfelelőségét. Sok esetben a gyártók ezt saját erőforrással végzik, de arra is van példa, hogy a feladatot egy harmadik félre bízzák.

Magától értetődik, hogy minden egyes cég és vállalat elemi érdeke elkerülni az licenc auditból származó kellemetlenségeket. Természetesen a pénzbüntetés egyik vállalkozásnak sem válik hasznára, azonban egy visszaélésből adódó presztízsveszteség még nagyobb kárt okozhat. Ez ellen az ellenőrzött cégek olyan módon tehetnek, ha az ellenőrzést végző féllel titoktartási nyilatkozatot íratnak alá.

A cégnek természetesen törekednie kell arra, hogy egy licenc audit semmilyen szabálytalanságot ne észleljen, azonban ez nem minden esetben csak a vállalat vezetésének jó szándékán múlik. Sajnos rengeteg esetben láthatunk olyan példát, amikor az alkalmazottak nem megfelelő tájékoztatása vezet a problémákhoz. És ez nem kizárólag az IT részlegre vonatkozhat, hiszen sok más munkaterületen is alkalmaznak különböző szoftvereket. A vállalat irányítása nem csökkentheti az ellenőrzés valószínűségét, csökkentheti viszont a büntetés esélyét.

A vállalkozások alapvetően két különböző módon segíthetik a szoftver gazdálkodást. Mindenekelőtt érdemes felmérniük, hogy megtérülő befektetés lehet-e egy szoftver licenc beszerzési tanácsadó megfizetése. A legtöbb esetben a szakember komoly összegeket hagy a vállalkozás zsebében, így a megtérülés többszörösen megvalósul. Fontos tudni, hogy a tanácsadók nem érdekeltek egyik gyártó szoftvereinek értékesítésében sem, így teljesen függetlenül, kizárólag az ügyfél érdekét szem előtt tartva végzik a munkájukat. Nem alkalmaznak semmilyen kétes eljárást, ami esetlegesen szembe menne a gyártó licencelési szabályainak.

A szoftver gazdálkodás másik fő területe a licencek számának optimalizálása. Általánosságban elmondható, hogy a vállalatok pazarlóan bánnak a licencekkel; ez nem valamiféle nagyvonalúság a gyártók felé, hanem az ismeretek hiányából adódó veszteség. Ezen a problémán is segíthet egy felkészült licenc beszerzési tanácsadó.

Érdemes tudni, hogy Európa keleti felében csaknem kétszer annyi nem megfelelően licencelt szoftver van használatban, mint a nyugati országokban. Emiatt az ilyen jellegű büntetések valószínűsége is nagyobb a kelet-európai országokban. Sajnos nincsenek pontos számok arra vonatkozóan, hogy Magyarországon a vállalkozások hány százaléka használ alullicencelt szoftvereket, de abban biztosak lehetünk, hogy az esetleges ellenőrzések sok cég számára problémát idéznek elő. Megfigyelhető az a piaci tendencia, hogy a gyártók és a szoftverkereskedők törekednek a saját szellemi tulajdonuk minél erősebb védelmére. Mindenképpen számítani kell arra, hogy a licencellenőrzések száma egyre magasabbá válik Magyarországon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!