Gazdaság

2015.12.16. 17:03

Óriási a tömeg az üzletekben vasárnapokon is

Az adventi időszak beköszönte óta vasárnap is nyitva vannak az üzletek. Vajon mik az áruházak eddigi tapasztalatai? Valóban hiányzik nekünk a vasárnapi nyitva tartás?

Laci Patrícia

Szerintem bátran kijelenthetjük, hogy ennek az idei évnek az egyik legkülönösebb időszaka az advent. Ugyanis ez az első olyan periódus március 15 óta, amikor szinte az összes áruház tárt karokkal fogadja a vásárlókat a vasárnapokon is.

Samu Zsófia, az egyik országos üzletlánc kommunikációs vezetője szerint ez a lehetőség mindenképpen pozitívumnak számít:

– Az adventi időszakban, köszönhetően a vasárnapi nyitva tartásnak is, enyhe forgalmi fejlődésre számítunk. Természetesen a december hónap növekedésének legfőbb hajtóereje a közelgő ünnep – majd hozzátette:

– Megfigyeléseink szerint a vasárnapi nyitva tartással kényelmesebb a bevásárlás, hiszen a hét folyamán több idő áll az emberek rendelkezésére, így átgondoltabban kerülnek be a termékek a kosarakba.

Maczelka Márk, a bicskei központú franchise kommunikációs vezetője szerint a karácsony előtti időszak mindig rendkívül jelentős szerepet játszik a kereskedelemben:

– December első két hete a tavaly decemberi bázishoz képest növekedett, de ezek az adatok az ünnepek közeledtével mindig javuló tendenciát mutatnak. Évek óta visszatérő tapasztalat, hogy sokan az utolsó napokig halasztják a vásárlásokat, így december 23-a és 24-e, illetve a két ünnep közötti időszak különösen népszerű lehet forgalmi szempontból.

A nagy karácsonyi hajrá most kezdődött igazán – sokaknak hiányzik, hogy csak ezen a pár vasárnapon vannak nyitva az áruházak 
Fotó: Molnár Artúr


Várszegi András, az egyik székesfehérvári üzletlánc elnöke elmesélte, hogyan alakul most náluk a forgalom:

– A vasárnapi napoknál nem látszik növekedés nálunk, hiszen a mi üzleteink ezen a napon régen nem voltak nyitva. A karácsonyi roham főleg a külterületeken lévő áruházakra vonatkozik. Az ilyen üzletekben most vasárnaponként rengetegen vannak.

Várszegi András szerint az embereknek hiányzik az, hogy a legtöbb vasárnap nem vásárolhatnak:

– Úgy gondolom, hogy az emberek döntő többsége igényelné a vasárnapi nyitva tartást. A belvárosban lévő boltoknak ez nem lenne reális, de a külterületeken lévő áruházaknak mindenképp.

A témával kapcsolatban több járókelőt is megkérdeztünk, hogy vajon kihasználják most a vasárnapi nyitva tartást vagy megoldják más napokon a bevásárlást?

– Nagyon örülök, hogy most minden nap el tudok menni vásárolni. A karácsonyi ajándékok nagy részét is az advent vasárnapjain vettem meg – mesélte Boros Brigitta.

Ispán Máté is hasznosnak találja, hogy most minden üzlet nyitva van:

– Ha például kell valami a főzéshez, csak kényelmesebb aznap elugrani a boltba, mint mondjuk pénteken vagy szombaton.

Tóth Mihályné és barátnője, Valk Wilhelmina viszont nem a boltokban töltik el a vasárnapjaikat:

– A hét közben mindent elintézünk, ezért nem is hiányzik az, hogy nyitva legyenek az üzletek vasárnap. A karácsonyi felkészülést is megoldjuk. Számunkra a hét utolsó napja egy pihenőnap, s várjuk a családot, a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!