Lóerő

2015.12.17. 16:04

Vegyük komolyan a világítás ellenőrzését!

A "Látni és látszani" elv nem csak a kerékpározókra vonatkozik. A gépjárműtulajdonosoknak is komolyan kell venniük!

Sebestyén Lilla

Bár egyelőre még nincsenek mínuszok, a tél már jócskán érződik: fél négytől kezd besötétedni és öt órára már mindenhol felkapcsolják a villanyokat. Ennek egyértelmű következménye, hogy az autónk világítására, a láthatóságra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

Réber László, az egyik autószerviz vezetője elmondta: A KRESZ szerint is minden indulás előtt meg kell bizonyosodnunk róla, hogy működnek a lámpáink. Ezt a sofőrök szeretik elfelejteni, pedig ebben az évszakban mindenképp tanácsos elvégezni az ellenőrzést - magyarázza a szakember, aki azt is hozzá teszi, szintén fontos, hogy lámpáinkat tisztán tartsuk!

Réber László elmondta: a polírozás előtti és utáni állapot közti különbség műszerrel mérhető
Fotó: Koppán Viktor

- Az autóknak mostanra megváltoztak a lámpatestei, sokkal formatervezettebbek lettek, és az időjárás körülményeinek jobban ellenálló üveg helyett a kivitelezésükhöz műanyagot használnak. Ezeknek hátránya, hogy egy idő után megrepedeznek, megkopnak, ami rontja a láthatóságot, homályossá teszi a fényt. Ha lehetőség van rá, ezekben az esetekben javíttassuk meg a lámpatesteket - tanácsolja László.

Sajnos gyakorta megesik, hogy útközben ég ki az egyik izzónk, ha ez történik és kiszállunk az autóból ellenőrizni, mindenképp vegyük fel a láthatósági mellényt - amit a legcélszerűbb a kesztyűtartóban tartani -, majd ejtsük útba a legközelebbi szervizt.

Ne próbáljuk magunk megszerelni az autót!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!