Szombathely

2015.12.18. 09:36

Balogh Józsefre emlékeztek a kastélyban

Szombathely - Ha csak a költő egyetlen verse hangzott volna el a zarkaházi Szily- kastély „Téli esték” sorozatán, akkor is melegebb szívvel távoztunk volna, mint érkeztünk.

Civil Tudósítónktól

Hisz magunkénak éreztük e jókívánságokat:

„Kívánok én hitet, kedvet, szép szerelmet, hű türelmet,

Utakhoz fényt, csodát, álmot, békességes boldogságot.

Magyar szót és égre kéket, emberarcú emberséget.

Verseket, célt, igazságot, daltól derűs jobb világot...!”

De a költő életét és munkásságát felidéző esten ezenkívül sok színes, gyermekien derűs, hangulatos verset hallottunk egymástól.

Verset életviteléről, élete végéig őt elkísérő érzéseiről, városáról és szeretteiről. Sőt megzenésített versei is elhangzottak, amelyek arra tanítanak, hogy ne mondjunk le álmainkról! Terveinket ne hagyjuk megvalósítás nélkül!

Balogh József szombathelyi költő, ifjúsági és ismeret-terjesztő író, pedagógus és dalszövegíró volt. Élete rövid, tömör, de példaértékű. Sajnos csak hatvan évet élt. Városunkban sokan ismerték és szerették. Nemcsak azért, mert több helyi iskolában is tanított, hanem sokan jártak az ő általa szervezett rendezvényekre. Balogh József volt a megálmodója és egyik szervezője a „Gazdag Erzsi vers- és mesemondó versenynek” és a „Szép magyar beszéd” vetélkedőnek. Több rendezvény művészeti vezetője volt. 80 dalszöveget írt a zenei együtteseknek, pl. a Lordnak és a Tarisznyások együttesnek.

A hangulatos gyermekversek mellett a tanulók tudásszintjének emelésére szövegértési fejlesztő gyakorlatokat szerkesztett, tankönyveket írt. Az író-olvasó találkozók gyakori vendége volt. Sőt az óvodáknak is, ahol az ovisok imádták a verseit.

„Én boldogan kenődöm a gyermekek mosolyával...” – írta a pedagógus.

Az „Öninterjú-féle” című munkájában így tárulkozik ki elénk:

„...Szeretem az emberi tisztaszót, a csöndet, a határozott kézszorítást, ... a természet néma imáját. Megvetem az akarnokságot, az ostobaságot, a hitetlenséget, a parttalanul zúduló ocsmányságot, a köpönyegforgatást...”

Jelleméből, emberségéből sokat tanulhatunk.

Balogh Józsefet alkotói sokuldalúság jellemezte. Húsz önálló kötete látott napvilágot, főleg gyermekversek. Versei olyan értékeket hordoznak magukban, amelyek a versolvasók, a vershallgatók szívét tovább gazdagítják. Ezért is szerették város- és megyeszerte.

A kedvelt költőre emlékező irodalmi esten nemcsak családtagjai, hanem barátai, ismerősei is jelen voltak. Többek között igaz barátja és költőtársa, Devecsery László is.

A jelenlévő hallgatóság örült, hogy az ő közös emlékeik felelevenítésével maguk között érezhették a pár éve elhunyt költőt, barátot és munkatársat.

Az est végén mintha hangja közénk szállt volna az előadóterembe, saját hangján /CD-n/ kívánt a hallgatóságnak „ Kézfogásos tiszta csöndet és mosolyból minél többet!”

Mindenki szívében csengtek-bongtak versének rímei, s közben a közelgő karácsonyi ünnepek fényét és hangulatát árasztották felénk.

 

Máté Ernőné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!