Gazdaság

2015.12.18. 17:17

Óriási a hajsza az ajándékokért

Néhány nap van hátra karácsonyig. Az üzletláncok nagy forgalomra számítanak, hiszen sokan az utolsó pillanatokra hagyják az ajándékok beszerzését.

Laci Patrícia

Az elmúlt napokban megfigyeltem, hogy alig lehet találni parkolóhelyet. A bevásárlóközpontokban olyan sokan vannak, hogy néha már levegőhöz sem jutok. Ráadásul minden második kézben bevásárlószatyrok tömkelegét látom. Úgy tűnik, elkezdődött a „végjáték”. Pár nap múlva itt a karácsony.

Samu Zsófia, az egyik országos üzletlánc kommunikációs vezetője elmesélte a Fejér Megyei Hírllapnak, hogy az eladók létszámát már a fehérvári áruházukban is megemelték. Emellett arra számítanak, hogy a csúcsidőszak ezen a hétvégén lesz, illetve közvetlenül a karácsony előtti pár napban. Samu Zsófia úgy látja, hogy a fogyasztók egy részére az előrelátás a jellemző, nem pedig a kapkodás:

– Sok vásárlónk már novemberben megkezdte a karácsonyi készülődést, az ajándékok és a lakás dekorációk beszerzését.

Maczelka Márk, a bicskei központú üzletlánc kommunikációs vezetőjének az a meglátása, hogy a fogyasztók többsége viszont az utolsó pillanatokra hagyja az ajándékok beszerzését, illetve a karácsonyra való felkészülést. A kommunikációs vezető szerint a legtöbben ezeket keresik karácsony környékén:

– A húzótermékek ilyenkor az ajándék-csomagolású kozmetikai termékek, a játékok, a sütéssel és asztalterítéssel kapcsolatos áruféleségek, a márkás italok. Igen nagy népszerűségnek örvendenek a háztartási kisgépek. A fogyasztói igényeket a folyamatosan szélesedő kínálat és különféle – például technikai – újdonságok megjelenése is befolyásolja. Így továbbra is minden bizonnyal slágertermékek a különféle játékkonzolok és TV készülékek.

Az áruházláncok könnyedén meg tudják tippelni, mely napok lesznek a legerősebbek karácsony előtt. Ez viszont a kisebb üzletekről nem mondható el. Az egyik belvárosi játékbolt dolgozói szerint képtelenség megjósolni, hogy például a december 23-i nap erős lesz-e vagy sem:

– Évente változik, hogy mikor mennyien térnek be hozzánk az ünnepek előtt. Régebben sokkal jobban ki tudtuk ezt számítani. Vannak olyan napok, amikor rengetegen vannak, máskor meg üres az egész üzlet, pedig már mindjárt itt a karácsony.

Takács Anita, az egyik székesfehérvári gyerekbizományi üzlet tulajdonosánál is változó a forgalom a karácsony előtti napokban:

– Úgy gondolom, hogy a multiknál sokkal jobban érződik ez a karácsonyi láz. Mivel a legtöbben mindent ezeken a helyeken szereznek be. A kisebb üzletek éppen ezért más szemmel tekintenek a karácsonyra.

Takács Anita hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy náluk soha nincs senki, sőt:

– Egyik karácsony napján felhívtak, hogy bemegyek-e az üzletbe, mert nagyon szeretnének megvenni valamit nálam. Itt sokszor az utolsó pillanat már tényleg a legkésőbbi pontban van.

 

 

 

Schieder Henriette: – Amikor meglátok valamit, s azt gondolom, hogy ez jó lesz valakinek ajándékba, igyekszem minél előbb beszerezni. Nem hagyok semmit sem az utolsó pillanatra.

Rácz-Szabó Krisztián: – A tömeget nem nagyon kedvelem, ezért jobban szeretem már előre megvásárolni a karácsonyi ajándékokat. Olyan november elején megveszek mindent.

 

Kovács Orsolya: – Az eddigi évektől eltérően idén korábban próbáltam beszerezni az ajándékokat. Viszont vannak olyan dolgok még, amiket jelenleg is keresek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!