Életmód

2015.12.20. 19:29

Így készítsünk mézeskalácsot!

A karácsonyi dekorációkat könnyen elkészíthetjük otthon, saját elképzeléseinket, ötleteinket és szívünket-lelkünket is beleszőve.

Civil Tudósítónktól

Az egyik jellegzetes karácsonyi sütemény a mézeskalács, melynek tésztájából kis fantáziával akár egy egész falut is felépíthetünk.

Miután a hozzávalókat összedolgoztuk, pár órát pihentetjük a tésztát. Addig megtervezhetjük a házakat, alakokat, és papírból elkészíthetjük a szabásmintákat a megálmodott életképhez.

Vékonyra kisodorjuk a tésztát és kivágjuk a formákat. Ne rakjuk őket közel egymáshoz, mert sütés közben megnőnek!

Ha kihűltek a formák, cukrot olvasztunk, és a karamellel összeragasztjuk az alkatrészeket. Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar kihűl és megszilárdul.

A következő művelet a díszítés. Ehhez cukormázat készítünk. Egy tojásfehérjéhez 7 dekagramm porcukrot mérünk ki, és ezt gőz fölött kemény habbá verjük. Ezt beletesszük egy habzsákba, és kezdődhet a díszítés.

Különálló karácsonyi figurákat is készíthetünk, amelyeket az asztali díszekhez is felhasználhatunk, vagy akár a fenyőfára akaszthatunk, de meg is ehetjük a finom, puha mézes süteményt.

A mézes tésztából készült dekorációt az ünnep végén dobozba csomagolva a többi karácsonyi dísszel együtt eltehetjük, akár több évig is eláll.

Miután elkészült a mézeskalács házikó, pihenésképpen leülhetünk horgolni. Készíthetünk angyalkát, csillagot, hópelyhet, gömböt, fenyőfát, harangot, és még nagyon sokféle díszt.

Nem kell hozzá más, csak egy horgolótű, cérna, és persze a fantáziánkra is szükség van, meg némi ihletre. Nemcsak dekorációnak használhatjuk a kézzel készült díszeket, ajándéknak is kitűnő.

A jobb alsó képen látható csillagot könnyen elkészíthetjük: a horgolást a közepén kezdjük, kifelé haladva. Első kör: nyolc levegőszemet egy láncszemmel gyűrűbe kapcsolunk. Második kör: huszonnégy egyráhajtásos pálca a gyűrűbe. Harmadik kör: minden pálcára egy egyráhajtásos pálca, köztük egy-egy láncszem. Negyedik kör: minden harmadik pálcára egy egyráhajtásos pálca, köztük tizenöt láncszem. Ötödik kör: a tizenöt láncszemes ívekbe két rövidpálca, két egyráhajtásos pálca, két kétráhajtásos pálca, öt háromráhajtásos pálca, hét láncszem, majd öt háromráhajtásos pálca, két kétráhajtásos pálca, két egyráhajtásos pálca, végül két rövidpálca.

A kész csillagot keményítsük ki! Ehhez egy rész cukrot, egy rész vizet sziruppá főzünk, ebbe mártjuk a horgolt figurát, kifeszítjük, formára igazítjuk és hagyjuk megszáradni.

A mézeskalácstészta összetevői

A tésztához összegyúrunk 80 dekagramm lisztet, 25 dekagramm porcukrot, 1 dekagramm szódaport, 2 dekagramm szalalkálit, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeget, fahéjat, reszelt citrom- és narancshéjat, 25 dekagramm mézet, 1 kanál zsírt, 6 kanál baracklekvárt, 2 tojást, 1,5-2 deciliter tejet. Ebből a mennyiségből egy egész várost kisüthetünk.



Szerző: Kovács Gáborné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!