Pápa

2015.12.22. 19:54

A parancsnok élete - Bepillantás egy katonai vezető pályafutásába

Pápa - Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka pályafutása alatt mindig felvette a kesztyűt, vállalta a kihívásokat, ha kellett, angolul, ha kellett, olaszul tanult, és megállta a helyét a nemzetközi rendfenntartó erők közt is.

Molnár Tímea

Többek között ez is kiderült a pápai reptérparancsnokról, aki a Kiliáni beszélgetések elnevezésű rendezvénysorozat decemberi vendége volt. Az eseményen elhangzott: Gangler László felmenői katonák voltak, így az 1980-as évek végén elérkezett pályaválasztás nem volt kérdéses számára. Magassága miatt - meghaladta az akkor előírt maximálisan megengedett 190 centimétert - vadászrepülőgép-pilóta nem lehetett, és mivel szeretett volna szülővárosában, Pápán szolgálatot teljesíteni, a katonai főiskola befejezése után repülésirányító lett.

Tizenegy évet töltött ezen a területen, majd újra iskolapadba ült, 2001-től pedig már a pápai repülőtér parancsnokhelyetteseként szolgált. 2007- 2008 során Afganisztánban teljesített külszolgálatot, majd 2008 és 2012 között Olaszországban töltött négy évet, a NATO-hoz tartozó, az Észak-Magyarországtól a Földközi-tengert is befogó légtér repüléseit felügyelte, koordinálta. 2012-től ismét a pápai reptér a szolgálati helye, immár parancsnoki beosztásban.

Ezek az életrajzi adatok. Az évszámok mögött elkötelezettség húzódik, egy fegyelmezett ember jobbra és többre törekvése, megfelelve a katonai szabályoknak. Gangler László mindig felvette a kesztyűt, vállalta a kihívásokat, ha kellett, angolul, ha kellett, olaszul tanult, és megállta a helyét a nemzetközi rendfenntartó erők közt is. Az afganisztáni missziós tevékenysége során egy magyar kontingens parancsnokhelyetteseként olyan területen tevékenykedett, mint például iskolák támogatása, valamint kórházak, gátak, hidak, utak építése, továbbá női munkahelyek teremtése, illetve élelmiszer-, gyógyszer- és vízellátmányok biztosítása.

A katona ember is, Gangler László esetében - ahogyan ez a beszélgetésen kiderült - igencsak érző szívű, aki visszaemlékezett arra, hogy fiatal tisztként azoknak adott parancsot, akiknek kisgyerekként csókolommal köszönt. Mint mondta, nagy öröm volt számára, hogy Itáliában a négy évet családja körében töltötte el, aminek során feleségével és két gyermekével együtt tanulták a mediterrán ország nyelvét.

Gangler László beszélt arról, hogy milyen a katonai élet az MH Pápa Bázisrepülőtéren, és kitért arra is: a most zajló és 2022-ig tartó fejlesztések 50 évre biztosítják a repülést a korszerűvé váló objektumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!