Tudomány

2015.12.23. 15:19

Sikeres tüdőátültetés – Évente húsz műtétet végezhetnek

Budapest – Végrehajtották az első tüdőtranszplantációt Magyarországon. A bravúros beavatkozást az Országos Onkológiai Központban végezték el a napokban.

Marton Attila

A donor egy 59 éves férfi volt. Az ő tüdejét operálták át egy 53 éves férfi mellkasába. A hatórás műtét előkészítésében csaknem százan, míg a beavatkozásban összesen 24–25 ember vett rész: három sebész operált és négy altatóorvos biztosította a beteg megfelelő állapotát, nyilatkozta Kásler Miklós, az intézet igazgatója. A beszámolók szerint a beteg mostanra már jól van, ám többhetes, intenzív kezeléssel járó rehabilitáción vesz részt.

Naményi Miklós, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet  tüdőgyógyásza elmondta, transzplantációt olyan progresszív betegségek esetén végeznek, amelynél a páciens állapotának romlását nem lehet visszafordítani. Jellemzően három kórképben, a COPD-ben (krónikus obstruktív tüdőbetegség), a különféle eredetű fibrózisokban, valamint a mukoviszcidózisban szenvedő betegek kaphatnak új szervet. Hozzátette, hazánkban az Országos Korányi Intézetben veszik fel a beteget, és részletes kivizsgálás után egy orvosi bizottság dönt arról, hogy rákerül-e a beteg a szervátültetésre várók listájára.

A világon az 1980-as évek óta végeznek tüdőtranszplantációkat, az első magyar beteg 1996-ban kapott új szervet a bécsi orvostudományi egyetemen, ahol 2014-ig összesen 160 magyar beteg kapott új tüdőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!