Sport

2015.12.22. 16:21

A lovaglás mint életforma

Több tehetséges versenyzővel és a lovak iránti töretlen szeretettel felvértezve éli mindennapjait a nemesvámosi Pauer Lovas Klub.

Vámosi Lillával, a nemesvámosi Pauer Lovas Klub edzőjével - aki versenyzőként és lótenyésztőként is kiveszi a részét a klub életében - beszélgettünk a sportág szépségeiről, nehézségeiről, a hozzá kapcsolódó tévhitekről, a klub eredményeiről, terveiről, céljairól.

- Mióta foglalkozol a lovakkal?

- Négy évesen kezdtem el ismerkedni velük, ekkor heti egy-két lovaglásra volt anyagi lehetőségünk. Tizenévesen még többet szerettem volna lovagolni, ezért lovak körüli munkákat vállaltam cserében lovagolhattam, fejlődhettem. Elindulhattam első versenyeimen, igaz, még nem sok sikerrel. 13 évesen kaptam az első lovamat, aki azóta nyugdíjas éveit tölti nálunk.

- Milyen a lovassport múltad, milyen eredményeket értél el?

- 12 évesen indultam az első gyereklovas versenyemen, előtte csak háziversenyeken, bemutatókon lovagoltam. Rajt engedélyvizsga után díjlovaglásban versenyeztem, majd kipróbáltam a díjugratást, militaryt is. Egy lovasversenyre utazás, szállítás, nevezés sok pénzbe kerül, amire csak az utóbbi néhány évben tudtam félrerakni. Rutinszerzésre pedig szükség van. Évi egy-két versenyből nem lesz előrelépés, nem jönnek az eredmények. Igazán jól hangzó eredményem nincs, csak kisebb sikerek, a 2014-es év kezdő military lova az én saját tenyésztésű, magam képezte csikóm lett.

- Mi a célod most, milyen fejlődést vársz?

- A legfőbb célom magyar bajnokságon minél jobban szerepelni, és kisebb nemzetközi versenyeken is indulni. A lovardai fejlesztenivalók közül legfontosabb egy fedett pálya lenne, ez sok problémát megoldana.

A nemesvámosi Pauer Lovasklub színeiben több tehetséges lovas növendék indul a különböző díjugrató, military és alkalomszerűen ügyességi versenyeken.

Közülük a 8 éves Gyalog Luca Szófia már számos versenyt nyert 6 és fél éves korában kezdte a lovaglást, amelyről úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó érzés egy lóval összhangban együtt dolgozni, együtt feladatokat teljesíteni, irányítani.

Luca néhány jól teljesített verseny után indult a minden évben megrendezésre kerülő Országos Bajnokságon. A 2015-ös Póni Klub Díjlovagló és Díjugrató Országos Bajnokságon kis póni kategóriában második helyezést ért el.

Barla Szabó Zsófia általános iskolás bajnok lett 2012-ben. Military szakágban Farkas Boróka 2014-ben Championátus Póni kategóriában a 4. helyen végzett.

- Milyen programokat biztosítanak a gyermekek számára, és ez milyen hatással van a fegyelmükre, a figyelmükre, milyen rendszert követtek?

- Olyan programokat szervezünk, ahol a gyermekek a természet közelségében tudnak az állatokkal kapcsolatot kialakítani. Nyáron folyamatosan ötnapos táborokat szervezünk, kicsiknek játékos foglalkozásokkal. Nagyobbaknak ló körüli munkákkal, sok gyakorlással, elmélettel tarkítjuk. Haladó lovasoknak edzőtáborokat tartunk.

- Európai viszonylatban milyen eredményekkel rendelkeznek a magyar lovasok?

- Magyarország Nyugat-Európához képest le van maradva. Nagyon kevés eredményt tudunk felmutatni, amiket nagyobb nemzetközi versenyeken értünk el. Ennek több oka van, de nem az, hogy a magyar lovasok kevesebbet dolgoznának, vagy tehetségtelenebbek lennének. Jó lovaink vannak, jó lovasaink is vannak, de kevesen engedhetik meg, hogy rendszeresen járjanak nemzetközi versenyekre. Évente egy-két verseny kevés a rutinszerzéshez, ami elsősorban pénz kérdése.

- Milyen költségekkel jár a lovaglás?

- Nekünk nem csak a leutazást, nevezési díjat kell fizetni, hanem a lovunk szállítását, ellátását is. Ezek a nagy állatok speciális szállító eszközöket igényelnek, hozzáértő sofőrrel, segítőkkel. Nem egyszerű a szállításuk, mert nagyon okosak, felismerik, ha idegen útvonalon megyünk, másik lóval, másik szállítóeszközzel. Elhelyezésük is bonyolult, nem elég kikötni valahova, vagy körbekeríteni egy madzaggal, főleg, ha többnapos a versenyünk. Az edzőtáborokról még szó sem esett, nem beszélve a versenyek hivatalos személyeinek munkáiról.

- Mennyi időt vesz igénybe a versenyszerű lovaglás?

- Egy lovas versenyre minimum heti 3-4 edzéssel kell készülni, ami nem a világversenyekre való felkészülést jelenti, csupán a hobbi szintű versenyzést. Egy lovasnak nemcsak a saját képességeit kell kiismernie és fejlesztenie, hanem a lováét is. A lovaglás is egy csapatjáték, csak itt a csapattársunkat nekünk kell ellátni, még egy ilyen sport nincs. Egy edzés is jóval hosszabb, mint gondolnánk, mert időt kell szánni lovunk tisztítására, felszerelésére, munka utáni ellátására. Tegyük fel, hogy bértartásban van a ló, és nem nekünk kell etetni, ez akkor is minimum 2,5 óra, nem számítva a lovardába utazást.

- Nehéz sport a lovaglás?

- Nagyon alul értékeltnek tartom a lovasok eredményeit. Sokat mondják: "Te ott csak ülsz, a ló csinál mindent". Aki kicsit is szélesebb látókörű, az sejtheti, hogy ez nem ilyen egyszerű. Megmaradni a ló hátán önmagában is nehéz, de nem elég. Meg kell tanulnunk kommunikálni vele, irányítani. Nem csak belerúgok, aztán jobbra húzom a fejét. A lovat a kezek, a lábak és a testsúlyunk nagyon finoman összehangolt összjátéka "hozza működésbe”. Nemcsak nehéz rajta megmaradni, de nem is mindig érti, vagy nem akarja megérteni, hogy mit akarunk tőle. A lovaglás veszélyes sport, mert egy átlag ló 500 kg körül van, önálló akarata van, és nagy mérete ellenére nagyon gyors. Ésszel, szakértelemmel a veszélyek minimálisra csökkenthetők, így nem sokkal veszélyesebb, mint bármelyik sport.

- Fontos, hogy milyen méretű lovat válasszunk?

- Sokan, még a lovasok körében is cikinek tartják a pónit. Egy egyszerű példa: Ki fut gyorsabban? Akinek nagy cipője van, vagy akinek kicsi? Ugye, milyen ostoba kérdés? Ha egy lovas cikinek tartja a pónikat, az csak tudatlansága bizonyítéka. A lónál is a megfelelő méret a fontos, ha a ló túl nagy a lovasának, rosszul alakul ki az ülése, hibás jelzéseket fog adni a lónak, felnőtt korban nehéz lesz korrigálni.

- Milyen hatással vannak a lovak az emberre?

- Csodálatos terápiás kezeléseket lehet végezni a lovakkal. Az állatok közelsége, szeretete nagyban hatással van a hangulatunkra, pozitívan hat a szellemi, a fizikális, és az érzelmi világunkra.

- Gratulálunk a szép eredményekhez, további sok sikert az egyesület minden tagjának!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!