Sport

2015.12.28. 13:54

Búcsút intett a mesteredző, Kulcsár Antal

Székesfehérvár - December 24-én, feladva a harcot a súlyos kórral, 66. életévében elhunyt Kulcsár Antal öttusa mesteredző, korábbi női szövetségi kapitány.

Ferencz Balázs

Kulcsár Antal úszóként kezdett sportolni, majd áttért az öttusára, de a versenyzői pályáról hamar váltott: 1977-ben lett az Alba Volán SC öttusaszakosztályának edzője, majd vezetőedzőként magyar bajnokokat, világ- és Európa-bajnokokat nevelt. Éveken keresztül dolgozott a magyar válogatott női szövetségi kapitányaként. Pályája csúcsát Vörös Zsuzsanna 2004-es olimpiai aranyérme jelentette, hiszen ő fedezte fel, majd szakmai stábjával karöltve ő nevelte ki Fehérvár eddigi egyetlen olimpiai bajnokát.

- Nézegetem a róla készült fotókat az egyik közösségi oldalon, s nagyon megrendít - mondta elcsukló hangon az olimpiai- , világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsanna. - Előjöttek azok a sikerek, nehézségek, harcok, melyek végigkísértek egy 15 éves kapcsolatot. Rengeteg időt töltöttünk együtt. 1993 telén kerültem fel a profi korosztályba. Ő volt a koordináló edző. Nagyon nagy részese volt az életemnek 2008 szeptemberéig, amikor is elköszönt az Alba Volántól. Korponai István volt a szembeszomszédunk, és az utcában találkoztunk Tónival. Akkor is éppen rohangáltam jobbra-balra, s megkérdezte, mit sportolok. Akkor, 13 évesként az általános iskola mini-kosárlabda csapatába jártam, de Tóni hívására megtanultam úszni, és elkezdtem az öttusát. Néha kőkemény volt, de nagyon sok mindent meg lehetett vele beszélni. Mindenhol ott volt. Ő volt az az ember, akinek tényleg az élete volt az öttusa. Nagyon remélem, hogy lesz még ilyen edző, aki ennyire magáénak tudja ezt a sportágat - emlékezett egykori edzőjére Vörös Zsuzsa.

Kulcsár Antal 1950-ben született, 2008-ig dolgozott az Alba Volán SC vezetőedzőjeként, azóta a móri öttusa megteremtésén, felépítésén fáradozott szakmai tanácsadóként
Fotó: pentathlon.hu

Kulcsár Antal kiváló szakmai műhelyt épített Fehérváron, remek edzőket maga köré gyűjtve biztosította a magyar öttusasport töretlen fejlődését. Világszínvonalú, alázatos, ugyanakkor ellentmondást nem tűrő munkafilozófiája, szellemes, jókedélyű jelleme az ország legnagyobb edzői közé emelte.

- Tanítványa és kollégája is voltam - mesélte Korponai István, aki a stáb vívóedzője volt. - Húsz éven át együtt jártuk a világot, az ő szisztémája szerint dolgoztunk. Következetes, a hitéért mindig kiálló ember volt. Hitt a fehérvári öttusa felépítésében, s ezért tiszta erőből dolgozott, uralkodhatott bármilyen rendszer. Véghez tudta vinni az elképzeléseit, s ezért lettünk azok, akik. A maga konokságában harcolt az elképzeléseiért. Lett volna még dolga a magyar öttusában.

Komlódy Zsolt közel harminc évvel ezelőtt lett öttusaedző, természetesen Kulcsár Antal hívó szavára.

- Nem csak munkatárs volt, hanem barát is - fogalmazott kapcsolatukról Komlódy Zsolt. - A szűkebb baráti kör az utolsó héten is meglátogatta Tónit, s akkor is az öttusáról beszélgettünk. Igaz, egyenes ember volt, rendíthetetlen volt a munkába vetett hitében. Járta a saját útját, és az eredmények mindig őt igazolták. Versenyzőktől és edzőktől egyaránt kemény munkát követelt, de mikor jöttek a sikerek, az edzői csapat a versenyzőkkel közösen, önfeledten tudott örülni is. Megtanultam tőle, hogy ragaszkodjak az elképzeléseimhez, s azt, hogy csapat nélkül nem lehet sikereket elérni. Kulcsár Antal épített öttusát Fehérváron. Jó munkatárs, jó főnök, jó barát volt.

Mint ahogy többi közvetlen edzőtársát, Mészöly Gábort is az utcáról invitálta az oly sok sikert elért edzői stábba. A későbbi sikeredző a Palotai úti pékségben hívta trénernek az Alba Volánhoz.

- 11 éves korom óta istápolt, ő volt az edzőm, nagyon szerettem, s talán az egyik kedvenc tanítványa voltam - emlékezett Mészöly Gábor, aki a lövészetet oktatta a versenyzőknek. - Később elszakadtam az öttusától, s 1988 óta végig egymás mellett dolgoztunk 2008-ig. Az ő vezetőedzősége alatt jöttek a magyar bajnoki címek, majd a nemzetközi eredmények. Összetartó volt az edzői mag, együtt lottóztunk, együtt horgásztunk. Összeforrt az életünk. Edzőként zseni volt, nagyon jó megérzései voltak, s kiváló pszichológus is volt egyben - mondta Mészöly.

Elment a mesteredző, de amit felépített, nem roskadhat össze. S az értékek őrzése már azok felelőssége, akikben bízott, s akik bíztak őbenne.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!