Hírek

2015.12.28. 18:06

Vandálok törték le a 800 éves őriszentpéteri templom kődíszét - Reped a fal

Őriszentpéter - Majdnem nyolcszáz éves, de a vandál kezekkel nem bír az őriszentpéteri templom.

Bakos Ágnes

Az épület kapujánál egy frissen letört kődísz nyoma, elkeserítő látvány. S ez még csak a kisebbik baj: statikusra is szükség lesz a közeljövőben. - 1230-ban épült a templom, a XV. században az „új" szentélyrész, a kettő között van a repedés - mutatta a frissen felfedezett hibát Varga Ottó. A plébános statikust hív januárban az épülethez. Akkor derül majd ki, hogy mekkora a baj. Biztos, hogy nem csak a vakolat sérüléséről van szó, hiszen kívül és belül is jól látszik, hogy a 2000-ben felújított templom mintha ketté akarna válni.

Szakértő nélkül csak találgatni lehet. Lehet, hogy az alapozás hiánya nyolcszáz év után mutatkozik meg? Lehet, hogy az utóbbi csapadékos évek szépen lassan megtették a hatásukat és alámosták az Árpád-kori templomot? A plébános szerint egy speciális technikára, úgynevezett „falvarrásra" lehet szükség a javításhoz. Kiderül majd a szakértői szemle után. Az biztos, hogy a hívek nagyon büszkék a templomra és óvják, ezért figyeltek fel a repedésre a falon. Közben a majdnem 800 éves kapu díszének letört darabjáért nem tudni, ki a felelős. Értetlenül állnak a vandalizmus előtt Őriszentpéteren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!