Gazdaság

2015.12.29. 10:25

Milliós elmaradás a talajterhelési díjnál és egy kevés pénz a turistáktól – Adóösszesítés Körmenden

Körmend – Sok autós felejtett el fizetni gépjárműadót, még a napokban is várnak iparűzési adóbevételt és talajterhelés díjból rendkívüli az elmaradás a városban.

Bakos Ágnes

December elejéig helyi iparűzési adóból 485 millió forint folyt be a körmendi önkormányzat kasszájába – derül ki a jegyzői összegzésből, amit idei utolsó ülésén tárgyalt meg a körmendi képviselő-testület. A napokban, vagyis a hónap végéig még 76 millió forint iparűzési adó várható az üzleti éves adózók második félévi előlege miatt.

Gépjárműadóból 77,5 millió forint folyt be a körmendi kasszába – ennek a negyven százaléka, vagyis mintegy 31,1 millió forint marad helyben, a többi a központi költségvetést gazdagítja. Az összesítés szerint novemberben 71 autó forgalomból való kivonását kellett kezdeményezni, mert a kocsik tulajdonosai nem fizették be a gépjárműadót.

Millió alatt maradt a turisztikai adóbevétel idén Körmenden: idegenforgalmi adóból 914350 forintot szedtek be. A turisták számára nem egyenesen arányos a következtetés, hiszen az adónem alól mentes a 18. évet be nem töltött magánszemély, vagyis a fiatalkorú turisták – emlékeztet a számvetés.

Talajterhelési díjból rendkívüli az elmaradás Körmenden: 139 ezer forint folyt be 9 millió forint helyett!

Az adóhátralékok behajtására mintegy 5 ezer félévi értesítőt postáztak idén. Az értesítést októberben felszólítás követte. Akik továbbra sem fizettek, azoknál megkezdődött a behajtás, az adóvégrehajtás – ez jelenleg is folyik. Sikerrel, hiszen már 11 millió forintot hajtott be az önkormányzat.

Egyébként sokan vannak, akik 10 ezer forintnál nagyobb összeggel tartoznak: 443-an.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!