Hírek

2015.12.29. 12:51

Készenlétben legyenek a szánkók? – A január változatos lehet Vas megyében

Szombathely – Északkelet felől érkezik a hideg, ami kiűzi az alsó szintekről a nyirkos levegőt. Sok még a kérdőjel, de a jövő év csapadékosan kezdődhet: hóval vagy ónos esővel.

Bakos Ágnes

Változás kezdődött időjárásunkban: már a keddi térképeken is látszott, hogy északkelet felől egyre nagyobb területen kitisztult az idő, sütött ki a nap.

Lassan oszlik fel térségünkben a párás idő, nem egyik óráról a másikra. Ez normális, amikor északkelet felől közeledik a hideg, száraz kontinentális légtömeg – magyarázta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

– Napos, de csípős idő lesz, olyan egészséges téli időjárás – foglalta össze az észlelő.

A napsütésből főként az Alföldön volt hiány eddig, decemberben. Szombathelyen átlagos hónapunk van, ha a napfényt nézzük: 59 órányi napsütésben volt részünk, ami megfelel az ilyenkor szokásos átlagos értéknek. Eddig, az év utolsó hónapjában csak tíz nap volt, ami nem volt ködös – tette hozzá az észlelő.

Fagyból nem volt sok: hárommal több fagyos napot számolhatunk majd, mint novemberben volt. A következő napokban nem lesz annyira vészes a hideg, mint azt jósolták: -10 fokokkal riogattak, ehhez képest -6 fok körüli minimum értékek látszanak Szombathelyre.

– 1935-ben mindössze négy fagyos nap volt decemberben, ekkora szégyen azért nem vár ránk idén – idézte fel Pétervári Tibor.

A havi középhőmérséklet +4,3 fok volt a hónap első harmadában, most +2 foknak látszik a havi átlag. Érdekes, hogy a hegyekben volt melegebb az egész hónapban: havi átlagban Szombathelynél melegebb lehetett a Kékestetőn, de majd kiderül a jövő héten, a decemberi összegzés után.

Vasárnapig látszik ez az unalmas idő – de óvatosak a jóslatok a 2016-os év első hetére.

– A hét elején kellemetlen idő jön, anticiklon érkezik, aztán újabb ciklonok – mondta Pétervári Tibor. A síkosság látszik biztosnak: az lehet hó vagy ónos eső formájában.

– Benne van nagyobb hó lehetősége is, de nagyon bizonytalan! Láttam olyan modellt, amelyik -15 fokot ígért többszörös havazással, 12 órával később pedig már ugyanez a modell esőt jelzett.

Szóval, a szánkók legyenek készenlétben, de semmi sem biztos!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!