Gazdaság

2015.12.29. 13:52

Bevásárlás - Jól fogy a virsli, a lencse, a kocsonyahús a szombathelyi piacon

Szombathely - A vásárcsarnokban kedden már megkezdték a háziasszonyok a szilveszteri, újévi étkek beszerzését. Úgy tűnik, a hagyomány kötelez: a malac, a lencse, a kocsonyahús és mindenek fölött a virsli lelőhelyeknél kígyóztak a leghosszabb sorok.

Tersztyánszky Krisztina

Aki már eddig kihúzta a decemberi fizetésből, az már a virslin sem spórol, hiszen az éjfél után feltálalt csemegének roppannia kell. A legtöbb helyen az emészthető belest, a juhbelest, a bécsit keresték. Az előbbit 990 forintért, a juhbelest 1460-1800 forintért, a bécsit 1480 forintért lehetett beszerezni. A kínálatot sajtos virsli is színesítette 1000 forintos kilónkénti áron, és sokan keresték a 900 forintos debrecenit is. Kevésbé volt kelendő az apró méretű, úgynevezett koktélvirsli, aminek 1800 forintért mérték kilóját. Műbeles virslit már 600-990 forintért is lehetett kapni, ezt nem annyira önálló fogásnak, inkább főzelékbe, korhelylevesbe valónak vitték a háziasszonyok. Füstölt sertésfejet is láttunk: 1300 forintért adták kilóját.

A zöldségárusoknál a legtöbben a lencsét keresték: 800 forint körül volt az ára. Fogyott a kocsonyához való zöldség is: a sárgarépa ára 150-250 forint között, a petrezselyemgyökéré 550-1000 forint között mozgott kilónként. Sokan vittek vöröskáposztát is a sült mellé köretnek: 380 forint körül mérték. A gyümölcsök kínálata az idénynek megfelelelő visszafogottságot mutatta. Legnépszerűbbnek a citrusfélék, a mandarin, a narancs bizonyultak, 350-400 forint körüli áron. Citromot ezer forintért lehetett vásárolni. Érdekességként felbukkant a naspolya, 400 forintért. A paradicsom és a zöldpaprika ára nagyon széles skálán mozgott: láttunk 600 forintért és annak háromszorosáért is. A sütnivaló tököt 250-400 forint között mérték. A házi tojás ára 38 és 45 forint között mozgott darabonként.

Az árusok szerdán és csütörtök reggel még nagy rohamra számítanak. A legtöbben arról számoltak be: az emberek tudatosan vásárolnak, pontosan kiszámolják, mekkora társaságot fognak „etetni" az ünnepek alatt, és nem vesznek felesleget. Húsból egy négyfős család másfél, két kilóval számol, a virsli mennyiségét is a szilveszterező társasághoz igazítják. A szakember elmondta: le lehet ugyan fagyasztani a megmaradt virslit, de nem érdemes: felengedéskor ugyanis sokat veszít a minőségéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!