Sport

2015.12.29. 15:46

In memoriam Harwich Ferenc (1919–2015)

Harwich Ferenc a Debreceni Torna Egyesület tagjaként már szülővárosában is az asztalitenisz, a tenisz és az atlétika megszállottja volt.

1947-ben került Szombathelyre. A szíve hozta, hiszen a híres szombathelyi asztaliteniszező Stalczer lányok egyikét, Magdit vette feleségül. Már Debrecenben is kiváló edzői munkát végzett, hiszen a DTE hölgyatlétáinak világsikereiben az ő tevékenységének is fontos szerepe volt. 1948-ban a Járműjavítóban megalakította az asztalitenisz-szakosztályt, amelynek edzője és egyben vezetője, de játékosa is volt. A Bőrgyár csapatának megszűnésével adódott lehetősége a csapatnak az NB II-ben szerepelni, ahol aztán helyt is álltak. 1951-től 1953 március végéig Harwich Ferenc volt a Haladás első függetlenített elnöke. Hosszú éveken át a Postás, majd a Cipőgyár, a későbbi Sabaria női asztalitenisz-csapatának edzője lett, egy kivételesen tehetséges gárda nevelődött keze alatt. A Mester Mária, Pusztai Zsuzsa, Szárnyas Júlia, Nagy Mari, Tarlacz Erzsi, Csik Márta, Gáspár Szilvia, Németh Márta és még sokan mások által fémjelzett csapat volt a későbbi NB I-es Sabaria sikereinek letéteményese. Csik Márta ifjúsági Európa-bajnoki címe mellett örömmel mesélt a sárvári tanítvány, Bíró Imre serdülő és ifjúsági magyar bajnoki címéről is. Edzői munkája mellett - melyet a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola csapatánál fejezett be - hosszú évtizedeken keresztül volt I. osztályú, akkoriban az ország egyik legelismertebb asztalitenisz játékvezetője.

Idős korában is naponta láttuk Feri bácsit kerékpározni a városban, talán ennek és a sportban eltöltött éveinek köszönhetően kiváló szellemi, fizikai állapotban, egészségben élt. Tíz évvel ezelőtt, 2005-ben megkapta munkásságáért, edzői, sportvezetői tevékenységéért a Vas Megye Sportmozgalmáért Életműdíjat.

Harwich Ferencet 96 évesen érte a halál. Emléke az ország és Vas megye minden pingpongosa emlékében örökké élni fog.

Vas Megyei Asztalitenisz Szövetség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!