Hírek

2015.12.29. 16:18

64, hitelét törleszteni nem tudó család lakását veheti át ingyen az önkormányzat!

Kedvezményes árú új lakásokkal, baráti árú építési telkekkel próbálná az önkormányzat Fehérvárra csábítani, idekötni a szakembereket. Döntöttek arról is, a város átveszi a Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolt lakásokat, amelyek törlesztését a tulajdonosok nem tudták fizetni.

Házi Péter

Eddig hatvannégy olyan fehérvári lakást vásárolt meg a Nemzeti Eszközkezelő, amelyek tulajdonosai hitelcsapdába kerülve nem tudták a hitelt törleszteni. A fehérvári önkormányzat ezeket a lakásokat ingyenesen átveheti, azaz ezt követően az egykori tulajdonosok az önkormányzatnak fizetik majd a lakbért, amely nem lehet több az adott lakás értékének másfél százalékánál, tizenkét havi részletre osztva. Ez tehát azt jelenti, hogy egy tízmilliós lakás bérleti díja havi 12 ezer 500 forint, ami jelentősen kevesebb, mint az átlagos önkormányzati lakbér. (Természetesen ha a lakó nem fizet, ugyanúgy fel lehet mondani a szerződést, így az egykori tulajdonosnak el kell hagynia a lakást.)

A legutóbbi közgyűlésen megkezdődött a gondolkodás arról, miként lehetne a városba csábítani a szakképzett munkaerőt. Ennek egyik lehetőségét az a maroshegyi, egykor Harmatosvölgyként elnevezett terület jelentheti, amelynek egy része adótartozás fejében az önkormányzat tulajdonába került. Itt lehetne telkeket kiparcellázni. Az út és a közművek kialakítása viszont a most elkészült javaslat alapján igen sokba, 375 millióba kerülne, ezért a közgyűlés új koncepció elkészítését kérte. Amint Fehérvár polgármestere lapunk kérdésére elmondta, olyan elképzelés is felmerült,  hogy az önkormányzat cége lenne a beruházó és a bérleti díjból befolyó összeget tudnák visszaforgatni az újabb építkezésbe.

Mindenesetre az önkormányzat már nyáron kinyilvánította szándékát (Horváth Tancsa Ágnes képviselő ötlete alapján), hogy „Továbblépő család” névvel a legalább két gyermeket nevelő azon családokat támogatná, akik saját házba kívánnak költözni. 2016-ban talán e program felgyorsulását is láthatjuk majd.

Konkrét döntés is született lakásfelújítással kapcsolatban: a Szent Vendel köz 2-4-6 alatt három  önkormányzati  épület van, amelyek állapota egyre rosszabb, az itt lakók szinte egyike sem tud eleget tenni a bérlőkre háruló alapvető karbantartási, felújítási kötelezettségnek, az itt élőkre számos panasz érkezett a környékről. Az 1960-as években épült ingatlanokban tizenkét korszerű lakást lehetne kialakítani a jelenlegi komfortosak helyett, s mivel zárt udvart is ki lehet alakítani, kisgyermekesek számára ideális hely lenne. Akinek határozatlan bérleti viszonya van, annak számára cserelakást biztosítanának  máshol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!