Multidéző

2015.12.29. 17:41

100 éves a büki tűzoltóegylet

Bük - Jubileumi közgyűléssel ünnepelték fennállásuk 100. évfordulóját a büki önkéntes tűzoltók.

Kelemen Attila

Az ünnepséget a község művelődési házának nagytermében tartották szombaton, ahol a veterán tűzoltókat, a vendégeket Csóka József elnök köszöntötte, köztük dr. Héra Attila tűzoltó ezredest, az Országos Tűzoltó Parancsnokság helyettesét, Szele Ferencet, a megyei tanács általános elnökhelyettesét, Borbély Ferenc tűzoltó ezredest, a megyei tűzoltóság parancsnokát.

Jubileumi közgyűléssel ünnepeltek a tűzoltók Bükön. Fotó: VN-archív

Az ünnepi szónok a tűzoltás jelentőségéről beszélt, emlékeztetve a jelenlevőket, hogy Magyarországon a debreceni kollégium diáktűzoltósága volt az első szervezett tűzoltóság 1867 és 1874 között. Budapesten dr. Széchenyi Ödön 1870-ben alapította az első önkéntes egyletet, s ezek után kezdtek kialakulni szervezett formában az önkéntes tűzoltóságok országszerte. A Hárombüki Tűzoltóegylet, mint az alapító okirat is tanúsítja, 1885. december 29-én jött létre, s ma 22 aktív tagja van. Szerencsére mostanában kevesebb a tűz, ám az önkéntes tűzoltóknak van feladatuk. Sok területi versenyen részt vesznek, s szinte mindig jó eredményekkel térnek haza. Sikereiket bizonyítják egyébként azok az okiratok is, amelyek a jubileumi ülés alkalmából megrendezett tárgyi kiállításon is láthatók voltak. Szerepelt itt régi fényképek mellett az alapító okirat fénymásolata, egy 1931-es versenyen nyert ezüstkürt, tablók, oklevelek. A bükiek féltve őrzött kincse egy zászló, melyet az önkéntes tűzoltó testület kapott 1911-ben. Mostani munkájuk elismeréseként az ünnepségen Számedli Tibor, a Lenin Tsz. elnöke ugyancsak zászlót adományozott a csapatnak, amelyet Kajtár Sándor parancsnok vett át, majd különböző egyesületek, vállalatok, szervezetek képviselői szalagokat kötöttek a zászlóra. (Felvételünkön a szalagkötés egy pillanata látható.) Az ünnepség Teklits István tanácselnök beszédével folytatódott, majd a kitüntetések, emléktárgyak átadása után az általános iskolások kultúrműsorral köszöntötték a tűzoltókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!