Hírek

2015.12.30. 15:12

Pizsama mellé vért is kell vinni a kórházba - Az egész falu összefogott a bejcgyertyánosi Rozikáért

Bejcgyertyános - Segítenek, ahol tudnak, ahol szükség van rá. Ha vér kell, akkor vért adnak. Így működik a falu.

Bakos Ágnes

Különleges közösség a bejcgyertyánosi: férfiak, nők, idősebbek, fiatalok mindannyian segítenek a másikon, ha úgy hozza a sors. Kolonics Lászlóné Rozikának most segítség kell: gerincműtétje lesz, amihez (furcsa vagy inkább ijesztő) vért kell vinnie a kórházba. Egy fővárosi intézményben műtik majd. Segítséget kért a faluban, és jól tudta, hogy lesz, aki adja a vérét. Mert Bejcgyertyános ilyen falu, ilyen közösség: karácsony előtt kiderült, hogy vérre van szükség, karácsony után már mentek is vért adni. A példamutató összefogás után már csak a januári műtét sikeréért kell izgulni, és biztos, hogy a gyógyulást is közösen ünneplik majd a falubeliek.

- Budapesten lesz gerincműtétem, a kórházban azt mondták, így az év végén elfogy a vér, ha tudok, szerezzek donorokat - kezdte Kolonocs Lászlóné. Az asszonyt január elején operálják meg. Mint mondta, kilencórás beavatkozásra készül az orvosa. Így kezdődött a történet.

Egy hatfős csapat álldogált szerdán a szombathelyi Vérellátónál, a bejcgyertyánosi falubusz körül. Jöttek vért adni, mert hallották, hogy szükség van rá - mondta Nagy József, aki képviselő a faluban. - Az első szóra jött mindenki, akinek szóltunk. Azt tudtuk előre, hogy „A Rh pozitív" vérre van szükség, és úgynevezett irányított véradást kértünk - sorolta Nagy József. Az irányított véradás azt jelenti, megmondhatják a vérellátóban, hogy konkrétan melyik műtéthez ajánlják a vérüket. Meghatódva tapasztalták, hogy a véradásra várók is csatlakoztak hozzájuk.

- Jöttek véradók és persze látták, hogy együtt vagyunk így csoportosan, kérdezték, hogy miért. Mondtuk, hogy egy közös ismerősünkön akarunk segíteni, és akkor csatlakoztak - mesélték a bejcgyertyánosiak a szerdai véradás után. Hat egység vért kell „vinnie" Rozikának a műtéthez, öt egységnyi meg is lett, és van falubeli, aki hétfőre ígérkezett véradásra.

Az első reakció a faluban a felháborodás volt. Az, hogy 2015-ben (a műtét idején már 2016-ban) így működik az egészségügyi rendszer Magyarországon.

Ahogy Nagy József fogalmazott: pizsama mellé vért is kell vinni a kórházba, ha az ember műtét előtt áll.
Persze a felháborodás nem tartott sokáig, azonnal „segítő üzemmódba" váltottak a bejcgyertyánosiak, ahogy szoktak. Megbeszélték egymás között, hogy mennek vért adni. A gondolatot tett követte: már szerda délelőtt begördült a falu busza a Vérellátóhoz.

Nagy Józseffel együtt érkezett Varga Rudolf, Korcz Imréné, a bejcgyertyánosi nyugdíjasklub vezetője, Horváth Lászlóné és Pados Balázs, aki a helyi tűzoltók között toborzott véradókat. Mosolygós, vidám társaság - és irigylésre méltó közösség! Nem volt kérdés: azt mondták, ha szükség van a segítségre, akkor segítenek. Ennyire egyszerű a történet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!