Kultúra

2015.12.30. 18:21

Előfordulnak pikáns szituációk - Az aktfotókkal a nőiesség és a női test szépségének bemutatására törekednek

Eltölteni néhány órát kettesben egy gyönyörű, lenge öltözetű, vagy akár teljesen mezítelen hölggyel – bizonyára számos férfitársunk vágyait tükröző álomkép ez. Vannak, akiknek rendszeresen meg is adatik mindez, Csáki Lajos közéjük tartozik.

Gyuricza Ferenc

A somogyi származású, de civil foglalkozása révén már évekkel ezelőtt Zalába került férfi ugyanis szabadidejének egy részét aktfotózással tölti. Olyan profi modellekkel dolgozik, akik számára a mezítelenség éppolyan természetes, mint az átlagemberek számára a szelfizés. Azt mondja, ez meg is könnyíti a közös munkát, hiszen ahogy a fotós, úgy maga a modell is tudja, s ennek megfelelően teszi is a dolgát. S mielőtt még bárki arra gondolna, hogy a legtöbbször két-három, de esetenként akár öt óra időtartamú együttlétek alatt a szigorú munkakapcsolatokon túlmutató intimebb helyzetek is előfordulhatnak, Csáki Lajos gyorsan lehűti a kedélyeket.

– Ugyan a ruha az esetek többségében lekerül a lányokról, de mindkét fél tisztában van vele, hogy ez tényleg munka, másként nem is működne a dolog – jelenti ki. – Pikáns szituációk így is előfordulnak, ám az ember képes arra, hogy kizárja minden más irányú gondolatát, s csak a fotózásra összpontosítson. Még a legszebb lányokhoz is teljesen másként viszonyul ilyenkor az ember. Ha nem így történne, az a fotósnak és a modellnek is kellemetlen lenne.

Csáki Lajos azt mondja: az aktfotózás lényege a nőiesség, a női test szépségének bemutatása. Nem feltétlenül az a jó aktfotó, amelyik sokat láttat, a kevesebbet mutató, de többet sejtető kép sokszor izgalmasabb és egyben érdekesebb is tud lenni. A klasszikus aktfotózás is ezt az irányvonalat képviseli, ma azonban rengeteg jól elkülöníthető irányzata és stílusa létezik ennek a fajta fényképezésnek.

– A szépség nagyon relatív fogalom – teszi hozzá a fotós. – Miután aktokról beszélünk, szinte elengedhetetlen, hogy a modell jó alakú legyen. Miután a képeim 99 százalékánál a lányok arca is látszik, valamint a kompozíció megalkotásánál is szerepet kap, így az arc fontosabb is számomra, mint az alakja, testalkata. Amennyiben egy modell arca nem fog meg, mai szóhasználattal élve „nem bejövős", akkor nem biztos, hogy szeretnék együtt dolgozni vele. A másik fő szempont: legyen kisugárzása az adott modellnek, az igazi szépséget szerintem ugyanis ez adja meg egy lánynak. A személyes kedvenceim közé is azok a modellek tartoznak, akiknél ez adott. Vannak lányok, akiket többször is fotóztam, akikkel jól ismerjük már egymást, és kölcsönösen tudjuk is inspirálni a másikat. Nem csak én adok ötleteket a képekhez, nekik is vannak elképzeléseik vagy javaslataik.

Az aktok készítése különböző helyszíneken történik. Erre szakosodott stúdiókban, szállodai szobákban, s olykor szabadban is. A jó fotós általában előre megtervezi, hogy milyen stílusú képet szeretne, s azt a modellel is leegyezteti. Csáki Lajos szerint ezért fontos, ha már korábbról ismerik egymást, vele például gyakorta előfordul, hogy már a tervezés időszakában folyamatosan levelez a kiszemelt modellel. Ugyanakkor az is tény, hogy a spontán szituációnak is megvan varázsa, több kiváló képe született hirtelen jött ötletek nyomán.

– Ha stúdióban, vagy szállodai szobában dolgozunk, az nyugodt körülményeket biztosít – árulja el. – Vannak azonban szabadtéri helyszínek, azok már sokkal több izgalommal járnak együtt. Nemrégiben Nagykanizsán fotóztam egy lányt a természetben, de készült egy sorozatom Budapesten, a Duna-parton is. Hogy elkerüljük a bámészkodók tömegét, már reggel fél hatkor kint voltunk a helyszínen, s nyolcra végeztünk is. Szerencsére sikerült a nagy csődületet elkerülni.

Csáki Lajos a középiskola elvégzését követően kezdett a fotózással ismerkedni. Miután az érettségi után azonnal nem sikerült a főiskolai felvételije, de az akkor még kötelező jellegű sorkatonaságot szerette volna elkerülni, beiratkozott egy kétéves fényképész tanfolyamra. Maga az iskola Székesfehérváron volt, a gyakorlat pedig egy kaposvári fotós műhelyben, itt egy évet dolgozott, hiszen közben megkezdte a felsőfokú tanulmányait is. Emellett folyamatosan járt workshopokra, illetve autodidakta módon is képezte magát. Az első munkáin még táj- és városképeket örökített meg, ezt portré- és modellfotózás követte, ami aztán az átmenetet is jelentette számára az aktok felé. Utóbbival körülbelül négy-öt esztendeje foglalkozik. Jobban kedveli a monochrom, vagyis fekete-fehér képeket, de vannak színes alkotásai is szép számban. Általában saját hangulatán múlik, hogy az adott témát színes, vagy monochrom képpel mutatja be.

Csáki Lajos azt is hozzáteszi: egyre nagyobb méreteket ölt a művész-aktfotós közösség, hazánkban is több tucatnyian foglalkoznak vele, elsősorban hobbiszinten, de akár hivatásszerűen is. Az ismertebb fényképészek munkáival rendszeresen találkozhatunk a képesújságok, magazinok oldalain, a többség azonban az interneten van jelen, a közösségi oldalakon, és persze vannak speciális (akt)fotós portálok is, melyeken ő is rendszeresen publikál. Zalában rajta kívül még egy ismertebb aktfotós dolgozik, Újhelyi Zsolt, akivel januárban közös munkát is terveznek Zalakarosra.

– A képeimmel rendszeresen részt veszek pályázatokon – árulta még el önmagáról a hobbifotós. – Ez ma már úgy zajlik, hogy a képeket elküldjük az adott pályázati kiírásra, ott egy szakmai zsűri elé kerülnek, amely aztán minősíti őket. Ha elérnek egy megfelelő pontszámot, csak akkor kerülhetnek a közönség elé. Eddig 16 különböző országban sikerült a fotóimat elfogadtatnom, azaz ennyi helyen voltak láthatóak kiállításokon is. Eddig jobbára Európában voltam jelen, idén azonban már Kínában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is sikerült néhány fotómmal megjelennem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!