Szombathely

2015.12.31. 10:20

Rövid tél? Kevés bor? Ez vár ránk a szilveszteri szombathelyi időjárás szerint!

Szombathely - Rövidnek ígérkezik a tél, ugyanis napsütésben kezdődött az esztendő utolsó napja! Borra, mezőgazdaságra is vonatkozik szilveszteri jóslás. Soroljuk!

Bakos Ágnes

Mínusz nyolc fokos volt a hajnal Szombathelyen – de erre számíthattunk, hiszen ígérték a meteorológusok a lehűlést. (Ha pedig a folytatásban is igazuk lesz, akkor havas napokban bízhatunk az ország nyugati felében!)

Beszédes a szilveszteri időjárás a népi megfigyelések szerint.

Például a Szilveszter reggeli napsugár kevés bort hoz a jövő esztendőre! Napsütésben kezdődött a december 31. Szombathelyen, de vélhetően a vasi szőlészek, borászok meg óvatosan nyilatkoznának a 2016-os várakozásaikról...

Az évszázados megfigyelések szerint, a december 31-i északi szél hideg, a déli pedig enyhe telet jósol. Szombathelyen csupán három-öt kilométer per órás, délkeleti irányú légmozgás volt jellemző csütörtök délelőtt – eszerint inkább enyhe, mint kemény tél vár ránk a következő hetekben.

Nem csak enyhe, de rövid is lesz a tél: „ha csillagos az ég, akkor rövid tél várható”. Márpedig ezt is kipipálhatjuk, hiszen derűsen, felhő nélkül kezdődött a nap.

„Ha ilyenkor szép, napfényes az idő, akkor jó esztendőre lehet számítani” – írják a sokéves megfigyelésekre alapozott előrejelzések. Az agrárium várakozásaira vonatkozik a „jó esztendő”, de talán minden másra is igaz lesz a sokéves megfigyelés!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!