Állatvilág

2015.12.31. 09:41

Vidám emberek, rettegő kutyák - Fontos tanácsok kutyatulajdonosoknak

Az emberek zöme izgatottan várja szilveszter éjjelét, az ebek többségére viszont nagy megpróbáltatások várnak. Dr. Varjú Gábor állatorvossal és Molnár Virginiával, az Állatvédők Vasi Egyesületének szóvivőjével beszélgettünk arról, miképpen gondoskodhatunk kutyánk biztonságáról, nyugalmáról.

Elek Szilveszter

- Állatvédőként tudom, hogy a sokak által az év legjobb napjának titulált szilveszter számunkra az év leghorrorisztikusabb eseményének nevezhető - mondta Molnár Virginia szóvivő.

A kutyák zöme ösztönösen nagyon rosszul reagál a tűzijátékok intenzív hangjára. Bár a hétköznapi zajoktól nem esnek pánikba, mert ezeket már ismerik - be tudják azonosítani keletkezési helyüket, irányukat - , a tűzijátékokkal más a helyzet. Ezek a zajforrások számukra nem beazonosíthatók, egy az egyben körülveszik őket.

- Ilyen esetekben az ösztönös reakciójuk az életben maradáshoz a futás - hangsúlyozta az állatvédők szóvivője.

Hogyan védhetik meg gazdáik négylábú kedvenceiket?

Ne alapozzunk a korábbi évek pozitív tapasztalataira! A kutyák természete, idegrendszere változhat. Legyünk elővigyázatosak, és lehetőleg ne hagyjuk egyedül tappancsos barátainkat ezen az éjjelen!

Szilveszterkor az udvaron tartott kutyákat már délután engedjük  be zárt, fedett helyre,  ez alól ne legyenek kivételek a láncon tartott ebek sem. - Sajnos rengeteg kutya halálát okozza, hogy sokkos állapotban felakasztják magukat - mondta Molnár Virginia.

A sétákat próbáljuk 18 óráig lebonyolítani. Fontos, hogy az ebeken legyen jól rögzített nyakörv vagy hám, valamint címmel, telefonszámmal ellátott biléta. Semmiképp ne engedjük el őket a pórázról, még másnap sem!

A durrogtatások kezdetekor  javasolt a kutyusok hozzászoktatása  a  hanghoz. Fontos, hogy ne mutassunk félelmet, sajnálkozást, lehetőleg maradjunk közömbösek. Ne szidjuk őket, még akkor sem, ha félelmükben bevizelnek.

- Kössük össze számukra pozitív élménnyel, nyugtató simogatással, jutalomfalattal, játékkal - javasolja az állatvédő.

Egy kis idő után már nem is lesz olyan zavaró a zörej. A nagyon gyenge idegrendszerű kutyusoknak is van kiút. Különböző nyugtató készítmények is a gazdik rendelkezésére állnak, de ezek kiválasztását bízzuk állatorvosunkra!

- Jelenleg egy gél az egyetlen engedélyezett vényköteles állatgyógyszer a kutyák zajfóbiájának csökkentésére - mondta dr. Varjú Gábor állatorvos. A termék használata akkor indokolt, ha a közelben tűzijátékot lőnek fel, elsősorban szilveszterkor, de alkalmazhatjuk mennydörgéskor is.

A termék a kutya megnyugtatásával megelőzi, vagy, ha már kialakult, akkor csökkenti az idegrendszer aktiválását - hallottuk az állatorvostól.

Az első adagot akkor kell beadni, amikor az eb először mutatja a szorongás jeleit. Ennek általános tünetei a lihegés, a remegés, az emberek társaságának keresése vagy az elszökés megkísérlése. Ha a félelmet kiváltó esemény folytatódik, akkor két óra elteltével újabb adag adható, eseményenként maximum öt alkalommal.

Nem szabad kétségbeesnünk akkor sem, ha a kedvencünk megszökött. - Mi, az Állatvédők Vasi Egyesületének tagjai egész éjjel rajtra készen, ügyeletben fogadjuk a hívásokat, üzeneteket az elveszett vagy talált állatokról - mondta Molnár Virginia szóvivő.

A szilveszter nem csak a kutyák lelki állapotát zavarja meg. A macskák, lovak, rágcsálók is hatalmas stresszként élik meg ezeket a napokat. Minden házi kedvencet biztonságos, jól zárható, fedett helyre szállásoljunk el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!