Sport

2016.01.01. 12:17

Több tucatnyian búcsúztak az óévtől az Óház-kilátónál

Kőszeg – Éjféli koccintásra hívta szilveszterkor a vállalkozó kedvűeket az Írottkő Natúrpark. Bogáti András túravezetővel a kőszegi Szénsavas-forrásnál találkozott az a több mint hatvan ember, aki az Óház-kilátónál akart elköszönni 2015-től.

Simán Klára

Moszkvából is érkezett két hölgy a túrára, célirányosan emiatt jöttek vissza Magyarországra, újév hajnalban repültek is vissza – mondta el érdeklődésünkre Bogáti András, az Írottkő Natúrpark alelnöke, aki hozzátette, hogy pontosan 63-an vesznek részt a sétán, gyermekek és idősebbek, férfiak és nők egyaránt.

-   Szeretek újítani, többször szerveztem már különleges túrát, éjjel is megjártuk már a Kőszegi-hegységet más alkalommal, de kutyásokat, sőt, fogyatékkal élőket, a többi között látássérülteket is hívtunk kirándulásra. Szilveszterkor most először megyünk fel az Óház-kilátóhoz óévet búcsúztatni és az új esztendőt köszönteni egy pezsgős koccintással, virslivel, tábortűzzel. Azért ennyi érdeklődőre én sem számítottam, de örülök, hogy a hideg sem riasztott el senkit! – mondta a túravezető, aki azonnal ellátott mindenkit olyan tanácsokkal, amelyek a sötétben való kirándulásra vonatkoznak. Az egyik legérdekesebb dolog ezek közül az volt, hogy kapcsolják ki a lámpájukat a résztvevők – a Hold fényében ugyanis jobban lehet tájékozódni, látni, mint a mesterséges fénynél. Az ember szeme mintegy 5 perc alatt hozzászokik az éjszakai fényviszonyokhoz.

A képen balról jobbra: Horváth Elizabet parókában, Bogáti András túravezető, Horváth András usankában és Erdei Zsolt bohócsapkában Fotó: Ohr Tibor

Jól felöltözött, jelzőfénnyel a nyakában érkezett, sőt egy vörös parókával is fokozta a szilveszteri hangulatot Horváth Elizabeth, a túra egyik legfiatalabb résztvevője, aki a keresztanyjával jött. Kérdésünkre elmondta, hogy nem fél a sötétben, és izgalmasnak találja az éjjeli túrát az általa egyébként igen kedvelt Kőszegi-hegységben.

„Egy különös szilveszter” – így összegezte az éjjeli kalandot Erdei Zsolt, aki szabadidejében rendszeresen túrázik a Kőszegi-hegységben, de éjjeli túrán még nem vett részt – úgy gondolta, éppen itt az ideje. Zseblámpával, réteges öltözetben és bohócsapkában érkezett.

-   A túra alatt jobban ki tudja kapcsolni magát az ember, könnyebb a számvetés, jobban magába tud fordulni az ember. A mozgás sokat segít benne. Kicsit olyan ez, mint egy zarándokút – tette hozzá az alelnök, aki az új évet köszöntő beszédében természetbarátként a számvetés és az „új kezdet” mellett a klímaváltozásról is szót ejtett. Összefogást kért és azt, hogy vigyázzunk a bolygónkra.

(Aki pedig erről a kirándulásról lemaradt: évadnyitó túrát szervezett a Hármashatárhoz az Őrségi Nemzeti Park. Felsőszölnökről indulnak január 2-án, 10 órakor.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!