Életmód

2016.01.03. 15:13

Madárvédők - Különleges hobbi a természetben

Ajka - Hogy miként alakult daruvédelmi programmá a külsővat-bánhalmapusztai gyűrűzőtábor, Császárné Vörös Zsuzsanna múlt heti számunkban beszámolt. A kiránduláson a rétihéjákat is megismerhették a táborozók.

Penk Tímea

A kineziológusként tevékenykedő édesanya elmondta, hogy a sással, rétekkel, bokrosokkal tarkított terület a hamvas réti héja számára is ideális.

- A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesü- let Ragadozómadár-védelmi Szakosztály hamvas rétihéja fajkoordinátora, Turny Zoltán arról számolt be, hogy a Marcal-medence ötven kilométeres körzeten belül nem ismernek egyetlen fészkelő párt sem. A kaszálások és az aratás elpusztítja a fészekaljakatat. A költési sikernek az is árt, ha a madarak későn érkeznek Afrikából, valamint a nyári aszály és az elszaporodott rókaállomány is kedvezőtlenül hat rájuk - foglalta össze Császárné Vörös Zsuzsanna a táborban szerzett ismereteit.

Aczél Gergely, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Veszprém megyei csoportjának az elnöke a madarászat kedve-lőinek bemutatta, hogy a ragadozó madarakat színes gyűrűvel jelölik, így akár lefotózva és ránagyítva is jól leolvasható a gyűrű száma, nem kell őket újra megfogni.

Gyurgyalagokat eresztenek el a gyűrűzőtábor résztvevői
Fotó: Császárné Vörös Zsuzsanna

- Különleges hobbi ez a madarászat! Élesíti az érzékszerveket. Meglátni egy pici fekete pontot az égen, meghallani és felismerni a leghalkabb kis madárhangot is éber és éles látást, hallást igényel. A madarászok szinte még beszélgetés közben is kémlelték az eget, vagy éppen felhívták a figyelmet egy különös madárhangra. Egy ifjú madarász azt mondta, hogy egy hét tábor után a városba visszatérve szinte úgy érezte, zúg a feje és bántják a zajok és a fények - mesélte a kineziológus, aki szintén ezt tapasztalta.

- Az éjszakai fényszennyezettségtől mentes égbolt kuvik- és füleskuvik-kiáltásokkal és a ropogó tábortűzzel, a hajnali párás madárhangos napfelkelték határtalan nyugalmat sugároztak. Nincs hangzavar, rohanás, egy kis időre a figyelem csak a természetre fókuszál, különösen az égi vándorokra - emlékezett Császárné.

A táborozók 45 faj 485 példányát fogták meg a hálókkal, és közel nyolcvan madárfajt láttak, hallottak, gyűrűztek. Volt köztük kabasólyom, fekete gólya és hamvas rétihéja is. Különleges élményt nyújott kézben tartani és közelről látni fülemülét, hamvas küllőt, nagy fakopáncsot, sárgarigót, füzikéket és jégmadarat. Megtudták, hogy a nyakát tekergető nyaktekercs honnan kapta a nevét. A kis félénk őszapók csoportos elengedése is örök emléket jelent a táborozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!