Tudomány

2016.01.03. 17:26

A legmodernebb gépekkel gyógyítanak

Veszprém – Teljes körű onkológiai ellátásban részesülhetnek a betegek a napokban átadott onkológiai központban.

Marton Attila

Dr. Cselik Zsoltot, a Közép-dunántúli Regionális Onkológiai Centrum sugárterápiás osztályának vezetőjét a központ funkciójáról és a sugárkezelésekről is kérdeztük.

A Veszprém megyei betegeknek eddig Budapestre, Győrbe vagy Szombathelyre kellett utazniuk sugárkezelésekre, azonban január végétől ez megváltozik, mivel az új központban komplex onkológiai ellátást vehetnek majd igénybe. A veszprémi centrum egyedisége, hogy egy épületben elérhető a korszerű sugárterápiás és a kemoterápiás kezelés, hívja fel a figyelmet dr. Cselik Zsolt, a fejlesztés útján létrejött sugárterápiás osztály vezetője. Kiemelte, a Csolnoky Ferenc Kórház az onkológiai betegségeket teljes spektrumában képes ellátni, így a magas színvonalú sebészeti (daganatsebészet, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, urológia, bőrgyógyászat), illetve január végétől a kemo- és sugárterápiás kezeléseket is. A statisztikák szerint a rosszindulatú daganatos betegek 45–50 százalékának van szüksége sugárterápiára, ezért különösen fontos, hogy az ország egyik legjobban felszerelt centruma lett a veszprémi, amelyben egyedülálló módon két teljesen azonos képességű, és nem mellesleg a piacon elérhető legmodernebb lineáris gyorsító kapott helyet.

– A besugárzó készülékekkel valamennyi lokalizációban előforduló rosszindulatú daganat esetében alkalmazható a sugárterápia, bár vannak olyan testtájak (például hasüregi tumorok esetén), amelyeknél csak kisebb összdózist tudunk leadni, mondta a szakember. A rosszindulatú daganatok mellett bizonyos esetekben jóindulatú elváltozásokat is kezelhetünk sugárterápiával (például az agyban), emellett ízületi gyulladások esetében is alkalmazható ez a terápiás eljárás.

Cselik Zsolt, a Közép-dunántúli Regionális Onkológiai központ sugárterápiás osztályának vezetője az egyik besugárzó készülék mellett
Fotó: Balogh Ákos

Arról, hogy az egyes betegeknek milyen kezelésre van szükségük, az eddigiekhez hasonlóan az onkológiai bizottság – amelyben belgyógyász, sebész, urológus, bőrgyógyász, nőgyógyász, tüdőgyógyász, onkológus és sugárterapeuta is helyet kap – dönt a kivizsgálás után.

– Amennyiben sugárterápia szükséges, a kezelés első lépéseként a páciens egy tervezéses CT-vizsgálaton vesz részt, amely a terápia pontos megtervezéséhez szükséges. Ennek alkalmával a CT-képsorozat minden egyes felvételén manuálisan rajzolják be a sugárkezelni kívánt régiókat és védendő szerveket. Az elkészült besugárzási tervek értékelését, optimalizálását, orvosi jóváhagyását követően a kezelés paraméterei a lineáris gyorsítókat irányító számítógépre kerülnek. Így a fizikusok, radiográfusok és sugárterápiás szakorvosok összehangolt munkájának eredményeként egy héten belül megkezdődik a sugárkezelés – folytatja az osztályvezető. Apróságnak tűnhet, de a terápia sikere múlhat azon, hogy a beteget minden esetben ugyanabba a pozícióba fektessék, ugyanis egyes daganatok kezelése akár negyven frakcióban is történhet. A gépeknek helyet adó bunkerben tíz percet tölt a beteg, amelyből a besugárzás öt percig tart. A mai modern technika és az orvostudomány fejlettsége lehetővé teszi, hogy a daganatos betegek csaknem ötven százaléka gyógyítható, a gyógyíthatatlan betegek esetében pedig a fájdalmak csillapítását és az életminőség javítását célozzák a kezelések, hangsúlyozza a sugárterápiás osztály vezetője. A modern gépeknek és besugárzási technikáknak (ívbesugárzás, intenzitásmodulált kezelések) köszönhetően a terápiával járó mellékhatások csökkenthetők, de teljesen így sem szüntethetők meg. Emiatt a kezelőorvos a sugárkezelés időtartama alatt hetente ellenőrzi betege állapotát annak érdekében, hogy a panaszokat csökkentsék, mondta dr. Cselik Zsolt.

A regionális központba költözik a kórház onkológiai osztálya is, ahol az eddigi harmincról hatvankettőre nőtt az ágyszám, igaz, a centrum ellátási területe közel félmillió lakost foglal magába, ugyanis Veszprém megye mellett Fejér megye több járásából is fogadnak majd betegeket.

A két sugárterápiás gépet kezdetben egy műszakban működtetik, később mindkét gépen két műszakban kezelik majd a betegeket. Az onkológiai központ várhatóan 2016 végére működik majd teljes kapacitással. Évente mintegy 1500 új beteg sugárkezelését végezhetik el, amely napi szinten közel 150–180 beteg ellátását jelenti. A magas színvonalú egészségügyi szolgáltatás biztosítása mellett az is célunk, hogy bizalmat és biztonságot közvetítsünk a hozzánk érkezőknek, és érezzék, hogy a központban mindenki tudja, mi a feladata, zárta a beszélgetést dr. Cselik Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!