Gazdaság

2016.01.03. 16:58

Nyolcmillió pár kesztyűt gyártanak évente

Százhatvan kötőgép, évi 8 millió munkavédelmi kesztyű. A sárkeresztesi családi vállalkozás vevői között az ingolstadti Audi és a kölni Ford egyaránt ott található.

B. Kiss László

Keresztes László, a sárkeresztesi cég tulajdonosa a rendszerváltás hajnalán vágott bele a vállalkozásba. Az egész azzal kezdődött, hogy – mint lapunknak elmondta – 47-es lába van, amire nem igen kapott zoknit. Így aztán ketten vettek egy zoknikötő gépet az akkori Csehszlovákiában, és elkezdtek zoknit gyártani a garázsban. A lökést az adta, amikor elnyerték a honvédség zoknitenderét. S hogy miért pont ők? Talán mert jobban odafigyeltek arra, amit csináltak, s talán picit olcsóbbak is voltak – válaszolja a vállalkozó. A honvédség beszerző tisztje kérdezte meg aztán egyszer: kesztyűt nem tudnának-e készíteni? Miután beszereztek tucatnyi japán kesztyűkötő gépet, már azt is tudtak. A honvédség megrendeléseit idővel a Magyarországon megtelepedő multik megrendelései váltották ki. Az üzem közben többször kinőtte korábbi telephelyét, végleges helyére 2002-ban költözött, ahol pályázaton nyert pénz segítségével 2002-re épült fel az új csarnok.

Keresztes László a kesztyűüzemben. A fotó az ünnepek alatt készült, amikor szünetelt a termelés (Fotó: B. Kiss László)

Időközben – mint Keresztes László fogalmaz – egy kollégával Adonyban létesítettek egy kesztyűüzemet, amely külön – közös tulajdonú – betéti társaságként működik. A harmadik telephely ugyancsak Sárkeresztesen található, ott változatlanul zoknit készítenek. A két üzemben összesen évi 8 millió pár munkavédelmi kesztyű készül, a vevők igényeinek megfelelően. S miként sikerült vidéki családi vállalkozásként nagy multinacionális cégek partnereivé előlépni? Az első nyertes tender jelentette a referenciát, azóta a multik, úgymond, kézről-kézre adják őket – hangzott a válasz.

A vállalkozást egyébként a lánya, felesége és a veje viszi – tudtuk meg a már nyugdíjas Keresztes Lászlótól, aki negyven évig dolgozott az egészségügyben, s egy időben a fehérvári kórház gazdasági igazgatója is volt. Négy gyereke van, s most várják a tizenegyedik unokát. Azt csinálja, ami a korához illik – mondja. Harminckét éve van szőlője Iszkaszentgyörgyön, ahol az elmúlt hetekben régi tervét valósította meg: hiánypótló pálinkafőzdét nyitott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!