Életmód

2016.01.03. 15:13

Minőségi élet a krónikus betegség ellenére is

A népesség egyre nagyobb hányadát érinti a cukorbetegség, amely már gyermekkorban is előfordul. Ma Magyarországon hatszáz- és nyolcszázer közötti az ismert esetek száma - hangzott el a Diabéteszklub programján.

Tisler Anna

Soósné Gödöny Terézia, az ajkai kórház nyugalmazott dietetikusa az előadása kezdetén kijelentette, a cukorbetegek számára nem az a kérdés, hogy mit nem fogyaszthatnak, hanem az, hogy miből mennyit ehetnek. A gyógyszerek, az inzulin mellett kiemelten fontos a diéta betartása. Ma már számos diabetikus édességet, lekvárt, üdítőt lehet kapni a boltokban, de a betegek azokat is csak mértékkel fogyaszthatják. Étkezéskor a felvágottak zsírtartalmát is figyelembe kell venni, ami ugyan nem sok, de egy diétázó számára fontos, hogy ne lépje túl az engedélyezett mennyiséget. A cukorbetegség az érrendszert is károsítja, amely számos egészségi probléma okozója lehet.

Toró Ildikó

Jámbor Imre, aki négy évtizedet dolgozott háziorvosként, az emlékezetzavarok kialakulásának okait, kezelését, a beteg otthoni ellátását ismertette. Elmondta, hogy az állapot nem a magas életkor, hanem valamely állapot vagy betegség következtében alakul ki. A zavarokat okozhatják bizonyos gyógyszerek, keringési rendellenességek, szervi problémák.

Jámbor Imre
Fotó: Györkös József

A demenciában szenvedőket gyógyítani ugyan nem lehet, de ismertek olyan módszerek, amelyekkel az állapot romlása lassítható. A betegnek sokat jelent, ha támogató, türelmes, elfogadó környezetben él szerettei körében.

Toró Ildikó háziorvos előadásában arról szólt, hogy a cukorbetegségnek számos súlyos következménye lehet. A doktornő említette, hogy az erek károsodása miatt a végtagok amputációjára is sor kerülhet. A diabétesz okozhat egyebek mellett veseelégtelenséget, szív- és érrendszeri problémákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!