Belföld

2016.01.04. 19:59

Ellenálló baktériumok: kezelhetetlenné válhat a tripper

Egy új baktériumtörzs miatt akár kezelhetetlenné is válhat a tripper nevű, nemi úton terjedő bakteriális fertőzés.

Marton Attila

A hagyományos antibiotikumos kezelés hatástalannak bizonyult az először Angliában, majd Hollandiában és Svédországban is kimutatott baktériumtörzsekre, amelyeket Magyarországon még nem mutattak ki, mondta Treiber Amália, az ajkai Magyar Imre Kórház bőrgyógyásza. A fertőzés kezelésére régen a penicillint használták, a rezisztens törzsek néhány évvel ezelőtti megjelenése után újabb antibiotikumokkal gyógyítják, azonban azóta azonosítottak olyan ellenálló törzseket, amelyekre hatástalanok az eddig használt készítmények.

A bőrgyógyász tapasztalata szerint érdemben nem változott az elmúlt években a tripperrel orvoshoz fordulók száma, a megbetegedések jellemzően nyaranta emelkednek meg, feltétezhetően a megnövekvő idegenforgalom miatt, ám a szakember komoly veszélyt lát abban, hogy a korábban kialakult gyakorlat helyett ma már nem kötelezhetők a betegek a folyamatos kontrollra, holott a fertőzés szövődményként szélsőséges esetben meddőség vagy sterilitás is kialakulhat. A fertőzés a szexuális együttlétek során használt gumi óvszerrel csaknem teljesen megelőzhető, ezért is fontos, hogy a fiatalok értesüljenek a nemi betegségekről.

A gyerekek ma már korábban érnek, mint akár két vagy három évtizede, ezért a serdülőkori változásokról már – pszichoszexuális érettségnek megfelelően – alsó tagozatban beszélgetünk a diákokkal, mondta Borbélyné Horváth Anikó iskolavédőnő. Az ismeretek átadása felső tagozatban a Ciklus-show nevű programmal folytatódik több iskolában, amelyben a női testről és a termékenységről jutnak információkhoz a kamaszlányok.

Borbélyné Horváth Anikó védőnő a Ciklus-show elnevezésű programmal szemlélteti az ötödikes és hatodikos lányoknak a serdülőkori változásokat (Fotó: Penovác Károly)

A szexuális életre vonatkozó alapismeretekről a családi életre nevelő foglalkozásokon hallanak a diákok, a középiskolásoknak a fogamzásgátlásról és a szexuális úton terjedő betegségekről is beszélnek, mondta Réfi Rita iskolavédőnő. Kiemelte, a felvilágosítás mellett ma már a párkapcsolati kérdések is előtérbe kerülnek. A szakemberek úgy vélik, a gyerekeknek az iskolában hallottakat ki kell hogy egészítsék a családban szerzett ismeretek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!