Hírek

2016.01.06. 15:07

Intenzívre került a kisgyermekes anyuka szénmonoxid miatt – tanácsok a csendes gyilkos ellen

Szombathely - Egy fiatal, 22 éves asszonyt kellett kórházba vinni a csendes gyilkos, a szénmonoxid miatt az este. Mi történt és mire kell figyelni a téli időszakban, hogy elkerüljük a hasonló baleseteket vagy potenciális tragédiákat.

Simán Klára

Szén-monoxid-mérgezés miatt vitték kórházba a 22 éves, szombathelyi Cserháti Dzsuliónét - tudtuk meg nagyanyjától. A fiatalasszony egy családi házban lakik, és a fürdőszobából kijövet lett rosszul. A mérgezést a kiérkező mentők állapították meg, és az intenzív osztályra vitték - lapzártánkkor még ott volt, gépről kapta az oxigént. Cserhátinének van egy tízhónapos gyermeke is, akire jelenleg a nagymama vigyáz, akinek elmondása szerint házban együtt él három család, a fürdőszobát gázkonvektor fűti, amíg a nappali helyiséget fatüzelésű kályha.

A kórházban a diagnózis felállítása és a kezelés azonnal elkezdődött.

Az egészségügyi intézmény dolgozói értesítették a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletét az esetről, akik a jelzést 23 óra 47 perckor kapták. Akkor a szombathelyi hivatásos tűzoltók azonnal a mérgezés helyszínére vonultak, ezzel egy időben értesítették a mentőket és a gázszolgáltató szakemberét is. Előbbire azért volt szükség, mert amennyiben a családi házban többen is tartózkodnak, akkor nekik is szükségük lehetett volna ellátásra. Utóbb kiderült, hogy valóban volt ott még öt felnőtt és két gyermek, ám őket - tünet- és panaszmentesek lévén - egészségügyi ellátásban nem kellett részesíteni - közölte kérdésünkre Magyar Csaba tűzoltó alezredes, hivatalvezető, aki hozzátette, hogy a kollégáik a kiérkezésükkor még mértek a házban CO-koncentrációt, mégpedig a konyhában. Az épületet átszellőztették.

Az épület nappalijában egy fatüzelésű kandalló üzemelt a tűzoltók megérkezésekor, de a problémát a fürdőszobai gázüzemű vízmelegítő készülék okozta, amely a szakemberek kiérkezésekor már nem üzemelt. Azonban amikor a gázszolgáltató munkatársa bekapcsolta, rövid időn belül újra mérhetővé vált a CO-koncentráció - nemcsak a fürdőszobában, hanem a konyhában is. A fürdőszoba egyébként a konyhából nyílik.

Ezt követően a gázszolgáltató lekapcsolta a vízmelegítőt a hálózatról, és megtiltotta a készülék újbóli üzembe helyezését, legalábbis addig, amíg megjavítják a készüléket.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét a szénmonoxid-mérgezés megelőzésére, a tüzelő- és fűtőberendezések karbantartására! A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, éppen ezért jelenlétét nem könnyű felismerni. A gáz a fűtéshez használt anyagok égése nyomán keletkezik és erősen mérgező, így „csendes halálnak” is nevezik. Sűrűsége közel áll a levegőéhez, ezért jellemzően felfelé száll.

Jelenléte megakadályozza az oxigén szállítását a véráramban, így a mérgezéssel kapcsolatos tüneteket az oxigénhiány okozza. Minél nagyobb a szén-monoxid koncentrációja, annál gyorsabban jelentkeznek a mérgezési tünetek. A szénmonoxid-mérgezés kezdeti tünetei a fejfájás, fáradtság, szapora légzés, émelygés, szédülés, nagyobb koncentrációban a bőr színét élénk pirosra változtatja, súlyos esetben pedig fulladásos halálhoz is vezethet!

Ha mérgezés tüneteit észleli, azonnal forduljon orvoshoz, és hívja a tűzoltókat a 105-ös telefonszámon! Ilyen esetben azonnal friss levegőre van szükség. Nyisson ki minden lehetséges nyílászárót, szellőztesse ki a helységeket, kapcsoljon ki minden fűtőberendezést, tűzhelyet, és hagyja el a lakást! Ha szén, vagy egyéb fűtéssel rendelkezik, ne próbálja eloltani a tüzet, azonnal hagyja el a veszélyes területet! A szénmonoxid jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből, nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből áramlik vissza a légtérbe - utóbbihoz hasonló történt most Szombathelyen is.

Téli időszakban, fűtés idején ezért gyakoriak sajnos a mérgezéses esetek, ezért gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről, a kéményt rendben kell tartani és minden lehetséges támogatást megpályázni a fűtésrendszer korszerűsítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!