F. M. Kormányhivatal

2016.01.06. 16:06

Fejérben is tarol a CSOK - sokan a tetőtér beépítést szeretnék új lakásként finanszíroztatni - van erre lehetőség?

Székesfehérvár – Fejér megyében is nagy az érdeklődés az új CSOK iránt. Kiderült: sokan szeretnék elérni, hogy új lakásként könyveljék el a tetőtér beépítését s ezáltal hozzájussanak a 10 + 10 millió forinthoz. Erre van is lehetőség

S. Töttő Rita

Az új CSOK Fejér megyében is nagy érdeklődést váltott ki, sokan már most megrohamozták a hivatalt és a bankokat kérdéseikkel. A Fejér Megyei Kormányhivatal a feol.hu gyakorlati kérdéseire is válaszolt. A kormányhivatalokra elsősorban az új, megemelt összegű Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) kapcsán terelődött a figyelem, pedig már tavaly április 1-től ellátják a korábbi jogszabályok alapján igénybe vett lakástámogatásokkal kapcsolatos állami feladatokat is. Korábban ugyanis az Államkincstár foglalkozott a témával.

- A kormányhivatalnak már az első napon több kérdést tettek fel az új, megemelt összegű CSOK-kal kapcsolatban. Ezek közül is kiemelkedik a kérdés: a 10+ 10 millió forintos CSOK igénybe vétele szempontjából mi tekintendő tetőtér-beépítésnek? – válaszolt kérdésünkre Csathó Barna, a Fejér Megyei Kormányhivatal szóvivője, aki a választ is megadta: a jogszabály szerint tetőtér-beépítés szempontjából új lakás a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó tudomásulvételi eljárásra köteles.

A 10+10 millió forintos CSOK szempontjából az újonnan kialakított tetőtér rendeltetése az önálló lakhatás biztosítása. Tetőtér beépítés esetén a jogszabályi követelményeknek az az új lakóegység felel meg, amely nemcsak önálló bejárattal rendelkezik, hanem minden lakófunkcióval és külön mérhető közművekkel is. Ennek hiányában egy külön három gyermek számára létrehozott hálószoba csak bővítésnek minősül.

Aki igényelni szeretné a támogatást, tudnia kell, hogy a CSOK-ra vonatkozó igény elbírálását, a jogszabályi feltételek meglétének ellenőrzését az állammal e tevékenység ellátására szerződött pénzintézetek végzik – szögezte le Csathó Barna s hangsúlyozta: jelenleg a CSOK-ot és a 3 százalékos hitelt a Budapest Bank, Erste Bank, FHB Bank, K&H Bank, OTP Bank és az Unicredit Bank fiókjaiban lehet igényelni. A CIB Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank, Sperbank és a takarékszövetkezetek pedig kizárólag a CSOK igényekkel foglalkoznak.

A Fejér Megyei Kormányhivatalnál elárulták: fontos tudni, hogy ha a támogatásra vonatkozó igényt a hitelintézet elutasítja, 15 napon belül kérelmet lehet benyújtani az ingatlan fekvése szerint illetékes kormányhivatalhoz, amely felülbírálhatja a bank döntését. De – hangsúlyozta a kormányhivatal szóvivője – csak az állami támogatások előírásainak teljesítésére vonatkozóan.

Mivel az igények elbírálását a hitelintézetek végzik, a CSOK és a kedvezményes hitel igénybe vételével kapcsolatban felmerült konkrét kérdésekkel érdemes az adott hitelintézethez fordulni. Természetesen az általános jellegű kérdésekre vonatkozóan a kormányhivatal is készséggel nyújt felvilágosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!