Életmód

2016.01.06. 18:31

A védőnő tanácsa - Itt a tél, vigyázzunk!

A levegőztetés nagyon fontos a csecsemők, kisgyermekek, de még a felnőttek számára is. A friss levegő hatására megjön a gyermekek étvágya, jobban alszanak és kevesebbet betegek. Az elmúlt napokban azonban megjöttek a kemény hidegek, tartósan mínusz fokokat mérhettünk kint, ilyenkor óvatosabban kell a levegőn tartózkodni.

Rupert Tünde

Az újszülötteket fokozatosan szoktassuk a levegőhöz, szellőztetéssel, ablaknyitással 5-5 percekkel növelve a levegőn tartózkodás idejét, 4-6 hetes korra elérjük az 1-1,5 óra kint töltött időt, természetesen időjárástól függően. Figyeljünk rá, hogy mínusz 5 fok alatt az újszülöttet ne vigyük ki, inkább a szobában szellőztessük, nagyobb csecsemőket is csak rövid időre, maximum fél órára. Kisgyermekekkel 1 órát töltsünk ilyenkor a szabadban, fokozottan figyelve a réteges öltöztetésre. Fontos a kezek, lábak megfelelő védelme a hidegtől. Az öltözködés megkezdése előtt a gyermek arcát zsírosabb krémmel kenjük be, ez védi majd a bőrét a hidegtől.

Jó tanács: előbb a szülő öltözzön fel, aztán a gyerek, így nem melegszik be a baba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!