Lóerő

2016.01.07. 15:35

Küzdelem a forró hurokban

Felrémlett az egykori Atar–Atar szakaszok emléke, rég történt meg ugyanis, hogy majdnem rájuk sötétedett a dűnék között.

Szabó Zoltán

A régi szép, nehéz, küzdelmes, ásós, szerelős időket idézte fel az Amodjar–Amodjar hurokszakasz, amelyet a régi dakarosok – köztük a Szalay Balázs , Bunkoczi László kettős – csak Atar–Atar hurokszakaszként ismernek. A híres-hírhedt Atar–Atarként, amely ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. Az Opel Dakar Team kettőse ékszíjat cserélt, küzdött az elemekkel, s végül a 13. pozícióban ért célba, az összetettben pedig visszacsúszott egyet, így a kilencedik helyről várta a folytatást az Africa Race-en. „Felrémlett a régi Atar–Atar szakaszok emléke, beszéltük is Lacival, rég volt olyan legutóbb, hogy majdnem ránk sötétedett a dűnék között, de nem is nagyon hiányzott. Végül ez nem történt meg, de így is nagyon kemény volt hét órát ülni a Mokkában. Nagyon megdolgoztunk azért, hogy itt lehessünk a táborban” – mondta Szalay Balázs.

Hatalmas por-, homokfelhőt húz maga után a versenyzők autója. A nehéz körülmények a gépet és az embert is próbára teszik Fotó: opel dakar team

Az első, homokos szakaszon nekik nem volt gondjuk,de aztán valamelyik dűnézésnél leesett az ékszíj, úgyhogy félre kellett állniuk. Negyven percbe telt, mire visszarakták az ékszíjat (szerencsére megtalálták a homokvédőben), de ezzel még nem volt vége a megpróbáltatásaiknak, az ásás csak ezután következett. „Az ékszíjcsere után elástuk magunkat a forró, mély homokban, ahonnan csak nagyon nehezen, lépésről lépésre tudtunk kiszabadulni. Négyszer kellett berakni a homokfutókat az Opel alá, mire nagy nehezen kiszabadult. Sovány vigaszt jelentett, hogy a fél mezőny ott ásott velünk együtt.” – mondta Szalay. A kamionos kategóriában versenyző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió is beszállt az „ásószakkörbe”, de ők sajnos úgy elásták a majdnem tíztonnás Scaniát, hogy egy fél homokhegyet el kellett hordaniuk ahhoz, hogy kiszabadítsák. Majdnem három óra ment el ezzel, ezért aztán a pilóta úgy döntött, nem várja meg, hogy rájuk esteledjen a dűnék között,inkább vállalva az ezért járó több órás büntetést, lerövidítette a szakaszt, és bement a táborba.

Címkék#lóerő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!