Életmód

2016.01.08. 09:32

Naptárban az életünk

Veszprém – Ma már szinte mindannyian digitális világban éljük az életünket, és lélektelen érintőképernyőkön pötyögjük be a legfontosabb feladatainkat.

Jákói Bernadett

A papíralapú jegyzetelés azonban egészen más, hiszen nem csupán arról van szó, hogy egy ártalmatlan frissítéssel nem veszthetjük el „fél életünket", de egy stílusunkhoz passzoló füzetkébe valódi tollal és saját kézírásunkkal írni a legfontosabbakat egészen más élmény. Ezek a dolgok az ember érzelmeire rendkívüli módon hatnak.

A papír-írószer boltokban egyre több olyan művészien kivitelezett, minden igényt kielégítő határidőnaplókkal, jegyzetfüzetekkel találkozhatunk, amelyek már meghaladják az emberi kreativitás mércéjét. Hiába az okostelefonunk naptár és esemény funkciója, nagyon sokan vannak, akiknek nem ez, hanem a papírszagú könyvnaptár ad biztonságot arra, hogy életének fontos eseményeit, találkozásokat, személyes kapcsolataink ápolását bejegyezze, visszalapozhassa,  megörökítse az utókorra.

– Napjainkban a színes, kreatív, látványos, iparművészek, grafikusok  által megtervezett könyvek, naptárak a keresendők, a vásárlók ragaszkodnak a hagyományos, képes jegyzetfüzetekhez. Így az év elején pillanat alatt el is fogy a készlet. Leginkább a középkorú és idősebb korosztály a vásárlói kör, akik nemcsak saját használatra, hanem ajándéknak is keresik a szép kivitelezésben megjelenő határidőnaplókat – mondta el lapunknak Mátrai Mariann, egy veszprémi belvárosi írószerbolt üzletvezetője. Ezek között lehet említeni például azt, hogy egy-egy ilyen szép naplónak már a puszta megjelenése is örömmel tölti el az embert, nemhogy az az érzés, amikor a kezébe veszi, és kinyitva megérzi az illatát. Annak is érdekes a feelingje, amikor egy meglehetősen régi írott napló kerül elő valahonnan, annak története, múltja van, a belevésett idő mára kordokumentum.

Mi az oka, hogy az okostelefonok funkciói helyett inkább a lapozható, eseményt visszakereshető változatot részesítik előnyben az ügyeiket intéző emberek? Igaz, nagyon hozzászoktunk a digitális ügyintézésekhez, a virtuális élet nyújtotta kényelmes, látványos olvasnivalókhoz, az egy kattintásra működő információkereséshez. Egy fontos dolgot elfelejtettünk: személyes kapcsolataink ápolását, értékét. Bármennyire is furcsán hangzik, mennyire jólesik, amikor ismerősünkkel, ügyfelünkkel találkozva beszélgetés alatt elővesszük a jegyzetfüzetünket, és lapozgatva keressük a számunkra megfelelő napot, időpontot dolgaink közös intézéséhez. Saját magunkból is adunk egy szeletkét, amivel egyedi kézírásunkat, mondhatni önmagunkat közvetítjük.

– Magam tudatosan használom a könyv formájú határidőnaplómat, és kizárólag akkorát, amekkora a táskámban elfér. Elő tudom venni kesztyűben, a buszon, a tömegben, tudom lapozgatni, visszatekinteni, értelmezni, átgondolni az általam beírtakat.  Sokat jelentenek nekem a falinaptárak is, hiszen időt figyelő ember vagyok. A telefonom jegyzet funkcióját nem használom, nem érzem fontosnak, hogy ez a mindennapi teendőimben segítene – nyilatkozta Soós Gyuláné vásárló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!