Noszlop

2016.01.14. 19:16

A 85 éves dédmama minden fronton helytáll

Noszlop – Hosszú, kemény és felelősségteljes munkával töltött évek állnak Turi Györgyné, Terike mögött mind magánélete, mind közéletben vállalt feladatai tekintetében.

Civil Tudósítónktól

Két gyermek, hat unoka, négy dédunoka, széles rokonság, kiterjedt baráti és ismeretségi kör tartja kebelében. Turi Györgyné dolgozott szénbányában csillésként, tyúktelepen állatgondozóként, bíróságon népi ülnökként, amelyről szívesen mesélt a nyolcadik osztályoknak a történelem és állampolgári ismeretek órákon. Amikor a ’90-es évek közepén versmondó műhely alakult falunkban, Terike néni is szívesen vállalt benne magára illő feladatot. Ünnepi és kulturális rendezvényeken olvasott fel, elkísérte ifjú versmondóinkat – köztük unokáját is – a versmondó versenyekre, emléknapokra, szereplésekre.

A nyolcvanöt esztendős Turi Györgyné ma is gyakran szaval. A verseket legtöbbször maga választja
Fotó: Magyar Istvánné

Aktív részt vállalt az időközben megszerveződött Nemzedékek Hagyományőrző Csoport tevékenységében. E közösségnek mai napig odaadó, lelkes tagja a nyolcvanöt éves asszony, aki az Őszikék nyugdíjasklubban rendszeresen verssel köszönti az ünnepelteket. Idén lesz immár húsz éve, hogy a két világháborúban harcoló noszlopi katonák emlékére verset mondott és mond az emléknapi ünnepélyen és a temetői emlékhelynél. A nyolcvanöt éves asszony a verseket legtöbbször maga választja, de meghallgatja az előadással kapcsolatos baráti tanácsokat is.

Szerő: Magyar Istvánné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!