Gazdaság

2016.01.18. 16:13

Az orosz embargó sokat ártott a sertéságazatnak

Adony – Az orosz embargó sokat ártott a sertéságazatnak, az ÁFA-csökkentés fehérítheti a gazdaságot.

Tribolt Lajos

Az adonyi húsüzem három lábon állt. A múlt idő azért indokolt, mert már csak kettő van. A tartás, vágóhíd, feldolgozás hármasból a tartás megszűnt. Mint Becker Róbert ügyvezető igazgató elmondta, a korábbi 350-400 forintos kilogrammonkénti élősertés ár 300 forintra csökkent. Ez főleg azért következett be, mert az orosz embergó miatt a korábban odaszállító korszerű nyugat-európai üzemek elárasztották a térséget a termékeikkel. Ráadásul egy emberre nem veszélyes, a jószág szaporodását és légzését veszélyeztető betegség ütötte fel a fejét és egyébként is esedékes volt a mentesítés, így a sertéshizlalást leállították. Most januártól újra kezdhették volna, ám az árak miatt nem vágtak bele. Tudni kell ugyanis, hogy a sertés telep több mint négy évtizede épült, így nem számít korszerűnek. Ahhoz, hogy olcsóbb termelést érjenek el, milliárdokat kellene rákölteni.

Az orosz embargó és korszerűsítésre szoruló üzemek belejátszanak abba, hogy magyar sertéságazat szörnyű helyzetben van – mondja Becker Róbert. Megjelent ugyanis a feketegazdaság és jelenős károkat okozott a legális, rendesen adózó termelőknek. A kormány az ágazat helyzetét látva döntött a sertéshús ÁFA-jának csökkentéséről. Ettől a szakemberekkel együtt az ágazat kifehéredését várják, ám ez nem egyik napról a másikra történik majd. Az intézkedés javíthatja a hazai termelők versenyképességét, helyzetbe hozhatja a belföldi legális termelőket és az adóterheket egyenletesebben osztja el a a piaci szereplők között.

A korábban megvalósított fejlesztéseknek, füstölőknek köszönhetően az adonyiak termelésében egyre nagyobb szerepet játszik a késztermékek értékesítése. Azt sajnálják, hogy az ÁFA-csökkentés nem érintette ezt a termék kört. Mindenestre a feldolgozást korszerű gépekkel tovább szeretnék korszerűsíteni, megtartva az adalékanyag mentes termelést. De új hizlalda is szerepel a tervekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!