Kultúra

2016.01.19. 07:59

Jóval több, mint ábrázolás - Komoly tudással, gondolatisággal kivitelezett művek az F-csoport tárlatán

Székesfehérvár – Nyolc művész, nyolc féle kifejezésmód, több közös nevező. Az F-csoport kiállítása ritkaságszámba megy, ezúttal a jubileum adott rá alkalmat.

Bokros Judit

Monumentalitás. Átütő művészi erő. Gondolati gazdagság. Hétköznapiság és emelkedettség – ezek jutnak eszembe, ha magam elé idézem az F-csoport kiállítási anyagának egy-egy részletét. A 10 évvel ezelőtt alakult társaságnak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban nyílt kiállítása januárban, a kerek jubileum alkalmából.

Amint azt Filep Sándortól, a csoport egyik kiállító tagjától a megnyitón megtudtuk: nem volt különösebb koncepció, mindenki olyan témájú, technikájú művet adott be a tárlatra, amilyet akart. Ettől is jó ez a kiállítás, hogy változatos, és annyira sokszínű, mint maguk az alkotók. Mégis egységes, a művészi kifejezésmódhoz való hozzáállás tekintetében, amelynek eszköze a figuralitás.

Innen jön az F-csoport neve, amely a figurális művészek társaságát jelenti. A tagok főleg erdélyi vagy onnan elszármazott művészek, akiknek baráti viszonya, közös gondolkodása, kísérletező kedve alapozta meg a társaság létrejöttét – ezt szintén Filep Sándor említette a megnyitón.

Filep Sándor ezüstvessző technikával készült sorozata a hét fő bűnről
Fotó: Simon Erika

A kiváló grafikákat, festményeket készítő művész korábban éveken át dolgozott a Szent Korona Galériában, s jelenleg ugyan Balatonalmádiban él, de a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola oktatójaként rendszeresen jár tanítani a megyébe. A 10 éves jubileumi kiállítás megvalósítása is az ő, illetve a művelődési ház vezetője, Jakubek Tiborné nevéhez fűződik.

Filep Sándor lapunknak elmondta: kivételes alkalom, hogy a tagok így, együtt mutatják be műveiket ismét, hiszen a csoport hivatalosan már nem működik. Régebben azonban, még megalakulásuk után számos közös tárlatuk volt Erdély nagyvárosaiban, például Kolozsváron, Csíkszeredán. Ezek a bemutatkozások ott nagy  visszhangot kaptak, Magyarországon azonban alig vettek tudomást róluk – ám ez ma már nem számít, fűzte hozzá az alkotó, aki saját munkáiról is beszélt.

- Három, ezüstvessző technikával készült képet, illetve egy kisméretű olajfestményt állítottam ki. A grafikák az elmúlt másfél évben készültek, van köztük első világháborús és bibliai témájú is. Én már nem igazán állítok ki önállóan, mert elég macerás, sok munka van a szervezéssel, de ez az alkalom most más.

Az F-csoport kiállítását Filep Sándor nyitotta meg, előtérben Párkányi Raab Péter Szerelmesek című kifejező szobra
Fotó: Simon Erika

A csoportnak Filep Sándoron kívül még egy Fejér megyei kötődésű tagja van, egy fiatal, bodajki alkotó, Varga Bálint. Őt úgy hívták maguk közé, hiszen a baráti társaság lényegében nyitott, aki olyan szemléletű és alkotói készségű, mint ők, csatlakozhat.

A figuralitásról a művész elmondta: sokan dolgoznak így, de kevés az olyan ábrázolási mód, amit számukra a figuralitás jelent. Vagyis, hogy a kép, a mű a kiváló technikai tudás mellett gondolati tartalmat is közvetítsen. Aki pusztán ábrázolni akar, az ez esetben kevés – fejtette ki Filep Sándor, aki a jövőt is a figurális művészetben látja, mert szerinte ez a csúcs, nincsen más. Ez nem azt jelenti, hogy a társaság, vagy ő elveti a non-figuratív ábrázolást, csak éppen ezekből ritka az igazán hiteles.

A Szent Istvánban látható alkotások azonban mind nagyon is hitelesek. Legéndy Péter képzőművész különféle művészeti korszakokról elnevezett, különleges technikájú Mém-jei, Párkányi Raab Péter szobrász lélegzetelállítóan kivitelezett, érzékletes szobrai, Ughy István festőművész színekben fürdő, mozgalmas festményei, Kádár Tibor festőművész átütő, szinte magukba szippantó képei, Horváth Lajos festőművész súlyos, mély tartalmú alkotásai, Varga Bálint grafikusművész egyszerűségükkel ható, profi grafikái és G. Szabó Beáta szobrász könnyed, finom szobrai mind magas esztétikai, eszmei tartalmat közvetítenek, Filep Sándor már említett műveihez hasonlóan. 

A tárlat február 20-ig lesz nyitva, nem érdemes halogatni a látogatást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!