Gazdaság

2016.01.21. 15:56

3000 inkasszó, 500 forgalomból kivonás: 1,5 milliárdnyi tartozást hajtottak be

Több munkatárssal megerősítve intenzív adóvégrehajtást végzett tavaly a fehérvári adóiroda, amelynek eredményeként olykor évek óta be nem fizetett adótartozásokat sikerült felderíteniük. (Az adótartozás elévülési ideje öt év, tehát nagyjából 2010-ig „kutakodtak” az adóiroda munkatársai.)

Házi Péter

Ennek a munkának jelentős mértékben köszönhető az, hogy az előre becsült 13 milliárdos adóbevételhez képest 14,6 milliárd folyik be Fehérvár kasszájába. Mindez azért is érdekes, mert a város 31,8 milliárdos költségvetési főösszegéből már 45 százaléknél is több a helyi adókból részesedése, nem véletlen hét, hogy mekkora is ez a bevétel.

Amint kérdésünkre Déri László, a városi adóiroda vezetője elmondta, közel háromezer, elsősorban céges bankszámlát inkasszóztak, fizetésből, bevételből pedig ezerkétszáznál több esetben tiltották le az adótartozást.

Az inkasszót, amely elvileg magánszemély esetében is alkalmazható, ma már a tartozó folyószámláján túl a betéti vagy a devizaszámlájára is bejegyezhetik, így elmondható, hogy a hátralékok hatvan-hetven százalékát ezzel a módszerrel sikerült beszedni. Közel félezer esetben kivonta a forgalomból az adótartozást felhalmozó illető autóját az adóiroda, ami Déri László tapasztalatai szerint erős „lökést” ad az adótartozás rendezésére: ilyenkor szinte néhány napon belül megtörténik a hátralék befizetése.

Ingatlanvégrehajtás 90 esetben fordult elő, de arra is volt példa 383 esetben, hogy az üzletben lévő készpénzt foglalták le az adóiroda munkatársai. Összességében tehát elmondható, hogy a 14,6 milliárdos adóbevétel, tíz százaléka, közel másfélmilliárd forint esedékesség utáni, „végrehajtási és behajtási cselekményekből hatására befolyó bevétel” volt.

– Adótartozás esetén bárki számíthat végrehajtásra, behajtásra, de ötvenezer forintnál nagyobb tartozás esetében ennek esélye jelentősen megemelkedik.

Az adóiroda 32 ezernél is több bejövő iratot dolgozott fel, amira „válaszként” 38 ezer végzést, határozatot hoztak, az ügyiratforgalom hetvenezer darabnál is nagyobb volt. Nagyon fontos, hogy lehetővé vált az elektronikus adóügyintézés lehetősége is (lásd keretes írásunkat).

Már a neten is rendezhetjük a tartozást

A város honlapjáról elérhető vált az adóiroda elektronikus, internetes ügyintézési rendszere, amihez a regisztráláson túl ügyfélkapus felhasználónév, jelszó szükséges. Nem csak a bevallásokat nyújthatjuk itt be, hanem lekérdezhetjük például, befizettük-e a gépjárműadót, van-e valamilyen hátralékunk vagy túlfizetésünk. Ha például tartozunk, akkor internetes bankkártyás fizetési módszerrel rendezhetjük a hátralékunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!