Várpalota

2016.01.21. 18:07

Évente egy kisvárosnyi embert megmenthetnénk, ha többen tudnának újraéleszteni

Várpalota - Magyarországon évente 25 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Egy kisvárosnyi ember jó része megmenthető lenne, ha mindenki tisztában lenne az újraélesztés folyamatával, mondta el a Rákóczi Telepi Tagiskolában Klupács Péter.

Szabó Péter Dániel

A székesfehérvári mentőtechnikus társával, Mészáros Zalán mentőtiszttel együtt talált ki egy gyors és hatékony újraélesztési módszert, amelyet már öt–hatéves kortól megtanulhatnak és alkalmazhatnak is a gyermekek. A közelmúltban példa is akadt erre, hiszen egy hatéves kislány a saját édesanyja életét mentette meg a szakszerű újraélesztéssel.

Klupács Péter egyszerűen, érthetően beszélt a gyermekeknek az újraélesztés folyamatáról (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A várpalotai iskola tornacsarnokában szerdán erről beszélt az összegyűlt gyermekeknek és pedagógusoknak a 24 éve mentősként szolgáló szakember.

– A legfontosabb, hogy az újraélesztést végző személy legyőzze a félelmét és ne essen pánikba. Ezért kell ismerni a cselekvéssort, így vészhelyzetben is gyors és magabiztos lesz a reakció – mondta Klupács Péter, majd mutatta is a gyerekeknek.

A kompressziós technikát egy labdán gyakorolták a várpalotai gyermekek (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Galambos Zalán és Laki Milán segítségével újraélesztési bemutatót is tartott a szakember  (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– Ha nem reagál az illető, előbb a fej hátraszegésével biztosítjuk a szabad légutakat, s amennyiben nem tapasztalunk légzést, megkezdjük a mellkaskompressziót. Összekulcsolt kezekkel, percenként 100–120 nyomással egészen addig, amíg a mentő ki nem ér. Az idő a legfontosabb, arra kell figyelnünk. Mindössze négy percünk van! Ha ebben a négy percben nem indítjuk meg a keringést s nem juttatunk oxigént az agyba, akkor később már hiába indítjuk újra a szívet – jelentette ki Klupács Péter, aki egy diák kérdésére elmondta: ma Magyarországon ezer ember közül egyelőre csupán tizenheten tudnak újraéleszteni, míg Németországban ugyanez a szám kilencszázhetvenhárom. Beszédes adat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!