Kultúra

2016.01.22. 20:08

Kultúra napi tárlat és gála az egerszegi hangversenyteremben

Zalaegerszeg - A IV. Zalaegerszegi Szalon megnyitásával, koncerttel és elismerések átadásával ünnepelte pénteken a megyeszékhely a magyar kultúra napját.

Magyar Hajnalka

Az eseményeknek a városi hangversenyterem adott otthont, ahol 21 egerszegi művész alkotásait felvonultatva nyílt meg a kétévente esedékes képzőművészeti seregszemle. Elsőként Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a szép számú közönséget, kifejtve, tévednek azok, akik egy ország boldogulásának kulcsát elsősorban a gazdasági eredményekben látják. A legjelentősebb döntések ugyanis másban gyökereznek. Jelesül abban, hogy képesek vagyunk-e azonosítani a nemzeti közösség előtt álló kihívásokat, s azokra megfelelő válaszokat találni. A képzőművészetre térve elmondta, örömmel vette, hogy a hivatalos, klasszikus irányzatok mellett Zalaegerszegen friss, bátor kezdeményezések is otthonra leltek, e gondolatoknak is teret kell adni.

A tárlatot Wehner Tibor művészettörténész, a zsűri elnöke nyitotta meg. A Szalon visszatérő ítészeként módjában állt mérleget vonni a 2010-ben szárnyat bontó, kétévente megrendezett seregszemle pozitív és negatív jelenségeiből. Szóvá tette, hogy a korábbi kiállítók egyharmada távol maradt, hiányolta a katalógust, a többféle díjat, s a vállalkozások erőteljesebb mecénási szerepvállalását. Azért a pozitívumok serpenyőjébe is bőven került észrevétel.

Wehner Tibor és Fabók-Dobribán Fatime, a Szalon díjazottja
Fotó: Pezzetta Umberto

Wehner Tibor elismeréssel szólt a tárlat generációs kiegyensúlyozottságáról, a biztos konvenciók és a bátor kísérletek együttéléséről, az anyagi és technikai sokszínűségről, a szemlélet gazdagságáról, a bravúros teljesítményekről, s hogy a tárlat bonyolult jelenségvilágnak tart tükröt. Végül átadta a Szalon díját, amit Fabók-Dobribán Fatime Illatszertár című installációja érdemelt ki.

A program gálaesttel folytatódott, amelynek keretében felléptek Marton Éva Kossuth-díjas énekművész tanítványai, és Sándor János vezényletével koncertet adott a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar. Első számként természetesen a Himnusz csendült fel, mégpedig a manapság szokásosnál frissebb tempóban, ahogyan eredetileg is hangozhatott.

Az egerszegi szimfonikusok és Marton Éva tanítványai. A színpad előtt Horti Lilla és Erdős Attila, fent Lusine Sahakyan és Zuo You
Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt követően Török Zoltán református lelkész mondott ünnepi beszédet. A magyar kultúra napjáról, nemzeti imádságunk, a Himnusz születésnapjáról elmondta, értünk és hozzánk szól az ünnep. A magyar örökség, amit megbecsülve továbbadunk, mindennapjaink része kell legyen - hangoztatta a szónok. Ez köszön vissza a népzenei és klasszikus zenei tehetségkutatók szép eredményeiben, a Saul fia című film világsikerében, s mindazon zalai alkotók, művészeti műhelyek, csoportok és közművelő intézmények munkájában, amelyek saját értékeink megbecsülésén fáradoznak. Ahogy Bartók Béla és Kodály Zoltán a hangversenytermek dobogójára emelte a magyar népdalt, úgy mi is meghallhatjuk az egyszerű ember énekében rejlő szimfóniát.

Eztután Balaicz Zoltán elismerő okleveleket adott át kulturális és közművelődési szakembereknek. A múzeumi ágazatban Dömötör Andrea, a Göcseji Múzeum gyűjteménykezelője, a közművelődésben Vadvári Péterné, a Keresztury VMK nyugdíjasa, a könyvtári területen pedig Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi könyvtár gyermekkönyvtárosa kapta az idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal átadott elismerést.

Balaicz Zoltán gratulál dr. Szász Péternek a Kultúra Mecénása Díjhoz
Fotó: Pezzetta Umberto

A Kultúra Mecénása Díj átadása következett, amellyel az önkormányzat a várost gazdagító törekvéseket kívánja elismerni. Idén a Zalaszám Informatikai Kft. részesült a kitüntető címben, a díjat - Nagy Kálmán festőművész Balatoni emlék című alkotását - dr. Szász Péter ügyvezető igazgató vette át.

Következő zeneszámként Kodály Háry Jánosának nyitányával arattak sikert a szimfonikusok, majd Marton Éva színpadra szólította, s bemutatta négy fiatal tanítványát, akik valamennyien mesterszakosok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Az est folytatásában Horti Lilla Sahakyan Lusine, You Zuo, valamint Erdős Attila tolmácsolásában csendültek fel többek között Puccini, Donizetti és Lehár Ferenc szerzeményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!