Hírek

2016.01.24. 19:46

Pedofilok áldozata lehet saját gyerekünk?

Ne osszunk meg gyermekeinkről semmi olyat, amit egy tömött buszon nem mutatnánk meg idegeneknek!

Kovács Erika

Még a most teljesen ártalmatlan képek is veszélyessé válhatnak, ha rossz szándékú vagy meggondolatlan internetezők férnek hozzájuk - szögezte le Schleicher Dóra nevelés-lélektani szakpszichológus. Guba László ügyvéd az esetleges következményekről beszélt. - Egyértelműen és határozottan ellenzem a gyerekek fotóinak közösségi oldalakon való megjelenítését. Még a legkisebbeknek is megvannak a személyiségi jogaik és privát szférájuk. A szülők felelősek ezek tiszteletben tartásáért és tartatásáért - közölte Schleicher Dóra pszichológus. Hozzátette, amikor egy aranyos vagy vicces fotót szülői büszkeségből vagy meggondolatlanságból megosztunk, még ha csak az ismerőseink között is, olyan tartalmat engedünk útjára, amit néhány év múlva gyermekünk magánügynek vagy titoknak tartana. Esetleg szégyenkezve vagy kínos érzéssel tekintene rá.

Schleicher Dóra

- Akkor már ki tudja, kinek a gépén vagy milyen oldalakon, miként torzítva vagy átalakítva kötött ki a képe - hangsúlyozta a szakember. Mint mondta, ettől úgy óvhatjuk meg gyerekünket, hogy a „megosztom” gomb megnyomása előtt megpróbáljuk beleképzelni magunkat későbbi serdülő- vagy felnőttkorú fiunk vagy lányunk helyzetébe, érzéseibe. Például abba, hogy mit érezhet majd akkor, amikor osztálytársai vagy leendő főnöke rábukkan a neten egy bilin ülő, meztelen fotójára. - És akkor az internetes zaklatás és pedofiloknak való kiszolgáltatottság lehetőségéről még nem is beszéltem. Még a pillanatnyilag teljesen ártalmatlan képek is veszélyessé válhatnak, ha rossz szándékú vagy meggondolatlan internetezők férnek hozzájuk. Ne osszunk meg gyermekeinkről semmi olyat, amit egy tömött buszon nem mutatnánk meg idegeneknek! - szögezte le Schleicher Dóra. A pszichológus kiemelte, őrizzük gyermekeink titkait és segítsünk nekik is ebben, hiszen a szülők azokért a képekért és tartalmakért is felelősek, amelyeket kiskorú gyermekeik magukról és másokról megosztanak.

Guba László ügyvéd rámutatott: a szülőnek a gyermeke sérelmére elkövetett jogsértő magatartásainak szankcionálása azért nehézkes, mert gyermekkorú személynél a hozzájárulást maga a szülő, törvényes képviselő gyakorolja. Amikor egy szülő feltesz egy sértő képet a gyerekéről egy közösségi oldalra, akkor ő általában nem ártani akar a gyereknek, csak nem gondolja át a hátrányos következményeket. Az ügyvéd aláhúzta, 14 év fölötti személynél a helyzet annyiban más, hogy a gyermeke hozzáárulása is kell a képek nyilvánosságra hozatalához, és egy esetleges ilyen tárgyú perben a 14 év fölötti személynek is van önálló eljárási joga. Guba László szerint a probléma ez esetben inkább elméleti, mert az ilyen korú gyerekek már saját maguk osztják meg a képeiket, saját profillal rendelkeznek. - Ezt az internetes viselkedést, azt gondolom, hogy még tanuljuk, tanulnunk kell, de ez természetes is - fogalmazott, hozzátéve, a személyiségi jogairól már mindenki hallott, ezekre szívesen és gyakran hivatkozunk - egyébként helyesen - és egymás személyes adatait, személyiségi jogait meg fogjuk tanulni tiszteletben tartani az interneten is. Egyelőre a gyakorlat az, hogy keresztbe-kasul töltögetik fel a közös képeket, nemcsak szülők-gyerekek, hanem egyszerű ismerősök is. Az érintett a hozzájárulását általában utólag és ráutaló magatartással adja meg, oly módon, hogy maga is hozzászól, lájkolja, megosztja a képet. - Amennyiben a kép bűncselekményt valósít meg, a helyzet merőben más, hiszen az már egy nagyon nagy súlyú cselekmény, amelyért már büntetlen előélet mellett is letöltendő szabadságvesztést szabnak ki a bíróságok - fogalmazott. Kiemelte, ez a jelenség ugyan előfordul sajnos, de mégsem annyira általános, hogy a polgári jog keretei között megvalósuló jogsértésekkel egyáltalán összevethessük. - Ha szülő valósítja meg a gyermekpornográfiát oly módon, hogy a szexuális vágy felkeltésére alkalmas képeket hozzáférhetővé is teszi, úgy a büntetési tétel kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés - hangsúlyozta az ügyvéd.

Guba László

A közösségi oldalakon közzétett képek egy része a nyilvános térben - például egy iskolai ünnepségen vagy sportversenyen - keletkezik, ezek megosztásakor kevésbé sérülhetnek a gyerek szempontjai, sokan azonban személyesebb, bizalmasabb információkat is közzétesznek, mondta Bálint Bánk gyermekpszichológus. Úgy vélte, a szülők feladata, hogy mérlegeljenek: melyek azok az információk, fotók, amik hosszabb távon akár károsak is lehetnek, azzal azonban számolniuk kell, hogy ugyanannak az információnak a hatása megváltozhat, ha szélesebb nyilvánosság előtt teszik közzé. A szakember ezért azt tanácsolja, csak olyan fotókat osszunk meg a közösségi oldalon, amelyeket előhívatva az ismeretségi körben örökbe odaadnánk bárkinek. Szerinte nem rosszallható, hogy a szülők büszkélkednek gyermekükkel, de tekintettel kell lenniük a csemete érzékenységére. A gyerekekről közzétett fotókat és információkat a dicsekvés mellett a szereplési vágy és a többi szülővel való rivalizálás is motiválhatja szerinte.

Bálint Bánk

A közösségi médiában az információk megosztása egyfajta csapdahelyzet: ugyanis míg egy személyes interakció esetén mások előtt hozzuk meg a döntést, az internetre feltöltött dokumentumok esetén leggyakrabban egyedül ülünk a számítógép előtt, és könnyebben szánjuk rá magunkat a dokumentumok nyilvánossá tételére. Hozzátette, törekedjünk arra, hogy a számunkra fontos információkat személyesen adjuk át, ugyanis az interneten vagy mobiltelefonon keresztül közölteket felszínesebb érzelmek kísérik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!