Életmód

2016.01.25. 19:21

Megnehezíti az alvást az orrdugulás

A megnagyobbodott orrmandula, a nátha és a fogzás is hozzájárulhat a gyerekeknél az éjszakai orrduguláshoz.

Marton Attila

Az alvás közbeni orrdugulás megszüntetését ígéri egy új technológia. A légzéskönnyítő párnalap gyógynövényeket tartalmaz, amelyek illóanyagot bocsátanak ki. Gáti István, a Csolnoky Ferenc Kórház fül-orr-gégészeti osztályának vezetője elmondta, nem találkozott még ezzel a megoldással. A szakember nem tartja teljesen kizártnak, hogy átmenetileg akár segíthet is a légutak tisztításában a párnalap, ám ez nagymértékben függ attól is, milyen illóolajokat bocsát ki. Elmondta, a kisgyerekeknél nem csak az orrbemenet, hanem az orrüreg is sokkal szűkebb, ezért már egy kisebb fertőzés esetén beduzzad az orrnyálkahártya, ami gátolja az orrlégzést, ha pedig váladék is van, akkor az apróság kénytelen szájon keresztül lélegezni. Az osztályvezető gyerekek és felnőttek esetén is az orrnyálka-összehúzó orrcsepp használatát javasolja orrdugulás esetén alvás előtt.

A szakember megjegyezte, manapság a gyermekek hatvan-hetven százalékának megnagyobbodik az orrmandulája három- és hétéves kora között, ezért ajánlott azt kivetetni: a beavatkozás segít az orrlégzésen, a melléküregek szellőzésében és a visszatérő fülgyulladásokat is megelőzi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!