Sárvár

2016.01.26. 14:27

A sárvári páneurópaiság - Ismét dr. Illés Gábor a húszesztendős helyi szervezet elnöke

Sárvár - Húsz éve alakult meg a Magyar Páneurópa Unió Sárvári Regionális Szervezete. A napokban tartották tisztújító közgyűlésüket, amelyen a tíz éve elnöklő dr. Illés Gábort választották meg ismét. A magyarországi mozgalom zászlaja kicsit viharvert, de a sárvári páneurópai közösség az egyik legnagyobb taglétszámú az országban.

Pajor András

A Magyar Páneurópa Unió 1989-es alakulásától 38 vidéki szervezet jött létre. Ezekből jelenleg öt funkcionál, közülük a sárvári a harmadik legerősebb - jegyzi meg dr. Illés Gábor. A sárvári mellett az országos egyesület a fővárosban, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, illetve Tapolcán működtet tagszervezeteket. A sárvári szervezet nagysága vetekszik a pécsi, miskolci helyi taglétszámmal, vagyis nagyvárosi léptékben mérik a vasi településen is a páneurópaiságot. A harmadszor is újraválasztott elnök legfontosabb feladatának a szervezet életben tartását tartja: a megmaradás lesz a megújulás.

1996-ban alakult meg a sárvári páneurópai szervezet. A helyi alapító elnök, Balogh István majdnem tíz évig látta el ezt a tisztséget, majd dr. Illés Gábort kérték fel, hogy induljon egyik jelöltként az akkor megüresedő elnöki posztért. Akkor is a személyének szavaztak bizalmat, melyet idén a tagság harmadszor újított meg. Elnökként nem tagadja, hogy kettős cél vezérli: a tagság kiszolgálása és az álmaik megvalósítása.

- A sárvári megalakulás után először arra kértek fel, hogy vegyek részt elnökségi tagként ebben a munkában. Szimpatikusak voltak a kitaláló, a bécsi Kalergi gróf 1923-ban megfogalmazott elgondolásai a szociális felelősségvállalásról és az európai integráció iránti elkötelezettségről. Fiatal korom óta hasonlóan gondolkodom a világról, a természetről - mondja az elnök. Azonban a mozgalmat most több kritika éri az Európai Unió miatt, mely homogén kontinentális államot akar. A Magyar Páneurópa ezzel nem ért egyet, mi keresztény gyökerekre támaszkodó szabad nemzetállamok szövetségét képzeljük el - ismerteti az országos elnökség tagjaként álláspontjukat dr. Illés Gábor.

Az aktív közösség persze a hétköznapokban nem az eszmék terjesztésével hívja fel magára a figyelmet, hanem sokrétű helyi társadalomszervező erejével, a tisztújítás legfeljebb csak apropó a bemutatásukra. A polgári tudat talán hatást gyakorol, ám a szervezet küldetéséből adódóan pártok feletti, politikai tevékenységet nem fejtenek ki. Azonban ott vannak nemzeti megemlékezéseken és az ünnepségeken ők is koszorúznak. A város nyugalmazott polgármestere, dr. Dénes Tibor a szervezet örökös tiszteletbeli elnökségi tagja.

A mintegy hetven tagot és pártolót számláló sárvári szervezet erejét az adja, hogy számos rendezvényt szerveznek, amelyen formálódhat a közösség. Színházlátogatások, kirándulások és klubfoglalkozások adnak lehetőséget a társasági együttlétekre, olyan alkalmakra, amik a mai hétköznapokból eltűnőben vannak. A hetente rendezett előadások témáinak széles a palettája. - Minket minden érdekel az ipartól az irodalomig - jegyzi meg az elnök. Az előadó szakemberek is szívesen jönnek, de meghallgatják tagtársaik utazásain szerzett élményeit is. Ezen túlmenően jó kapcsolatot ápolnak Sárvár más civil egyesületeivel. A páneurópaisággal mások is egyetértenek a városban, hiszen adódott olyan időszak az ezredfordulón, amikor elérték a 130 fős tagságot. A páneurópai szellemiség időtálló, így Sárváron nem aggódnak a jövő felől, mert azt apránként, a hétköznapokat tartalmasan, jól megélve építik fel ezután is.

Címkék#sárvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!