Hírek

2016.01.26. 17:33

Egymást érik a frontok: adunk néhány tippet a tünetek enyhítésére

Szombathely - Drasztikus tünetegyüttest okoz a hidegfront: már napokkal előtte érezni a hatását. A melegfrontnál a szülések mennyisége emelkedik. A fronthatással kapcsolatos problémákról, a(z egyébként nagyon egyszerű) kezelési lehetőségekről, emellett a veszélyekről is érdeklődtünk, mert most újra egymást érik a frontok.

Simán Klára

Nem tévhit, az időjárási front valóban hatással van a szervezetünkre, ezt egyre több kutatás bizonyítja - erősítette meg dr. Legli Veronika háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének alelnöke. A doktornő szerint a jellegzetes hatásokat nem szabad lebecsülni, mert bár egészséges ember nem hal bele a légköri jelenségbe, a meglévő betegségek tüneteit veszélyes mértékben felerősítheti. A meteorológusok idejekorán jelzik az ilyen jellegű elektrosztatikus változásokat, a páratartalmat, így a jellemző tüneteket érdemes megelőzni - hangsúlyozza a háziorvos.

fotó: Szendi Péter

A monoton mozgások, így a futás, a séta, a jóga, de az autogén tréningek, relaxációs technikák alkalmazása is sokat segíthet a frontérzékenyeknek, érdemes ezekre időt szakítani: hosszú távon nagyon kifizetődő - mondta dr. Legli Veronika. Emellett természetes módszerként kiemelte a citromfű-, a levendula-, az orbáncfűkészítmények alkalmazását, melyeket leginkább teaként célszerű fogyasztani. Ezzel a folyadékpótlást is megoldjuk - hangsúlyozta az orvos, aki hozzátette: amikor például migrén közeledtét érezzük, gyorsan igyunk meg mintegy fél liternyi tiszta (szénsavmentes) vizet. Nagy a valószínűsége, hogy már ezzel sikerül megúsznunk az erős fejfájást.

A hidegfront főként görcsös tüneteket okoz. Ez azonban nem csak arra a napra vonatkozik, amikor megérkezik, mert hatása már egy-két nappal korábban érezhető. Emiatt van az is, hogy - bár gyakran még éppen nincs hidegfront - egyszer csak például vesegörcspanaszok áradata érkezik a mentőkhöz és az ügyeletekre: ekkor biztosan lehet tudni, hogy közeledik a hideg-front. (Megelőzés: meleg folyadék és görcsoldók, amint jelez a szervezetünk!)

Másik jellemzője a hidegfrontnak a reumatikus és mellkasi fájdalom. Utóbbi társulhat vérnyomás-emelkedéssel, keringési zavarokkal, következménye pedig akár infarktus, vagy koszorúérgörcs is lehet. Ezek halálos kimenetelűek is lehetnek - mondta el dr. Legli Veronika, aki hangsúlyozta, hogy egészséges szervezetnél azért ennyire nem veszélyes a helyzet.

A szülészeteken is tapasztalhatóak a frontok: melegnél a „normál” szülések száma emelkedik meg - erre egyébként előre készülnek is az orvosok - és ezen szülések több vérzéssel is járnak. Hidegfront esetén többnyire koraszülések indulnak be, az erősödő görcsök miatt.

Levertség a melegfront után és hidegfront előtt jellemző. Melegnél aluszékonyabbak az emberek, hidegnél izgatottabbak. Fulladás, asztmatikus rohamok és alvászavarok bármelyik frontnál előfordulhatnak.

„Ezekkel a tünetekkel rendszerint a háziorvoshoz fordulnak elsőként az emberek: egy-egy frontos napon a hozzánk érkező páciensek akár tíz százaléka is emiatt keres fel bennünket” - mondta dr. Legli Veronika. A háziorvos azt is hangsúlyozta, hogy ilyenkor elsősorban természetes gyógymódokat javasolnak, de adott a lehetőség antifront készítmények, különböző nyugtatók, értágítók használatára is. Ezek szintén csökkentik a tünetegyüttest, de személyes véleménye az orvosnak, hogy a fél liter szénsavmentes víz elfogyasztása többnyire hatásos. Érdemes kipróbálni.

Nők, túlhajszolt életvitelű emberek, idősek, gyermekek - ők a leginkább frontérzékeny réteg. Mostanság az időjárási frontok olyan gyorsan követik egymást, mint korábban sosem, így a háziorvos jelezte, hogy - miként a frontok is - a tünetek összefolyhatnak, egyszerre jelentkezhetnek a panaszok. Életveszélyt azonban egészséges emberre nem jelent sem a hideg-, sem a meleg-fronti, sem a kettős fronthatás - a betegeknek azonban komolyan kell venniük az időjárással összefüggő tüneteket: az életük múlhat rajta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!