Hírek

2016.01.26. 20:27

Sokan nem is tudják, hogy lisztérzékenyek

Mostanában sokszor halljuk a televízióban, rádióban a gluténérzékenység kifejezést. Hogy pontosan mi is ez és kiket érint, ennek jártunk utána.

Piltman-Horváth Barbara

Mi is az a glutén? A gabonák egyik fehérje összetevője, 50 százalékban glutenin és 50 százalékban gliadin. A gluténérzékenység, vagy orvosi nevén cölikália, a kalászos gabonafélék – például búza, rozs – egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szemben fellépő érzékenység.

Fontos tudni, hogy akinél felfedezik az érzékenységet, annak élete végéig kell tartania a diétát. – A betegeknek tisztában kell lenniük vele, hogy ez egy állapot, és gluténmentes diétával teljesen tünetmentesek lesznek – emelte ki Mihályfiné Frómann Edit, a Csolnoky Ferenc Kórház dietetikai szolgálatának dietetikusa. – Az alkalmazott étrend teljes egészében gluténmentes. A hozzánk kerülő betegek nem velünk találkoznak először, általában már átestek orvosi vizsgálaton, gasztroenterológus megállapította a lisztérzékenységet. Mi itt már tanácsadással foglalkozunk, betegtájékoztatót adunk nekik, amiben le van írva, mit fogyaszthatnak és mit nem.

Mihályfiné Frómann Edit, a Csolnoky Ferenc Kórház dietetikai szolgálatának dietetikusa
Fotó: Penovác Károly

A gluténmentes azt jelenti, hogy sem a késztermék gyártásának során nem használnak fel gluténtartalmú alapanyagokat, sem a csomagolás során nem kerül kapcsolatba a termék más, búzaeredetű termékkel. – Ahhoz, hogy a betegek biztosak legyenek abban, hogy a boltban tényleg gluténmentes termékeket vesznek, a gyártók garantálják az élelmiszer minőségét. A csomagoláson feltüntetik szövegesen – például gluténmentes, gliadinmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják – vagy grafikusan, aminek a jele az áthúzott búzakalász. A 2 százaléknál kisebb mennyiségben előforduló adalékanyagok feltüntetése nem kötelező, ezért az, hogy egy termékre nincs ráírva, hogy búzalisztet tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy valóban nincs benne. – A betegeknek azt ajánljuk, hogy minden esetben a csomagoláson megkülönböztetett jelzéssel ellátott termékeket vegyenek –mondta a dietetikus.

A diéta során nem lehet búzát, árpát, rozst, zabot és tönkölybúzát és ilyen eredetű termékeket, illetve ezek őrleményeit fogyasztani. Az ezekből készült kenyereket, péksüteményeket és tésztákat is kerülni kell, helyettük viszont megannyi lehetőség közül választhatnak a gluténmentes étrendet követők. – Megengedett az amaránt, burgonya, hajdina, köles, sőt, a sárgaborsó, rizs, szója és e termékek lisztjei. A kukoricás vagy burgonyás kenyér azonban nem gluténmentes, nagyrészt búzalisztből készül – sorolta a lehetőségeket a szakértő.

V. Kovács M. Dóra. és Dávid

Azonban nemcsak a kenyerek és péksütemények címkéit, jelöléseit kell figyelni, a felvágottaknál is nagyon fontos, hogy gluténmenteset vásároljunk. Előfordulhat összetételében is olyan anyag, ami nem megengedett, de az is elég, ha az üzemen belül egy helyiségben, ugyanazokkal az eszközökkel csomagolják a szalámikat, már az sem számít diétásnak. – A boltban inkább ne szeleteltessük fel a felvágottat, ha ugyanazzal a késsel akarják, mint a többi terméket, illetve otthon is érdemes külön edényeket, fakanalakat használni, ezeket megjelölni és külön tárolni a többitől.

Dávid két és fél éves volt, amikor kiderült a betegsége – meséli V. Kovács M. Dóra. – Puffadt volt a hasa, sokat fogyott. Vért vettek tőle és biopsziát is végeztek, így hosszas vizsgálat után kiderült, hogy gluténérzékeny. Az elején még azt gondoltam, hogy könnyű lesz, aztán kicsit megrettentünk, hogy ennyi alapvető élelmiszert máshonnan kell beszereznünk, és minden címkét figyelnünk kell. Kell a rugalmas hozzáállás, nem egyszerű, de elviselhető. A családban csak Dávid gluténérzékeny, neki külön főzök, de már 15 éves lesz februárban, tanulja a főzést, és egyre többször csinálja meg magának a vacsorát. Nagy kedvence a lasagne, gluténmentes tésztából ezt is el tudjuk készíteni. Nem olcsó a diéta, de odafigyeléssel könnyen meg tudjuk oldani. Ebben az étrendben nőtt fel, így neki nem okozott nagy gondot az átállás.

Egyre több helyen figyelnek a gluténérzékenyekre, nemcsak a boltokban egyre nagyobb a kínálat, de éttermekben is helyet kapnak a lisztérzékenyek számára készült ételek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!