Életmód

2016.01.27. 20:08

A fogápolásban is le vagyunk maradva

A kutatások szerint a magyar lakosság fogazati és szájegészségi állapota elmarad a nyugat-európai országokban élőkétől, pedig szűréssel és odafigyeléssel sokat tehetünk a megelőzéséért.

Marton Attila

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a magyarok átlagos szájhigiéniája rosszabb, a lepedék- és fogkőértékeik magasabbak, és ínygyulladásuk állapota súlyosabb, mint a Nyugat-Európában élőké. Bár tinédzsereknél és kisebb gyermekeknél a fogágybetegség még csak elszórva fordul elő, a fogkő azonban már ezekben az életkorokban is megjelenik.

A társadalombiztosítás évi kétszeri szűrést támogat, amelyet mindenképpen érdemes igénybe venni, ugyanis az időben felismert fogbetegséget könnyebb kezelni, mondta Ligetes Melinda, ajkai fogorvos. A vizsgálaton nemcsak a fogak állapotát ellenőrzik – van-e lyukas vagy szuvas fog –, hanem a szájüregi rák szűrését is elvégzik a nyálkahártya, a nyelv és a nyirokcsomók ellenőrzésével. A fogászati gócok vizsgálatával ráadásul további betegségeket is kiszűrnek a szakemberek: bőrgyógyászati problémák, ízületi gyulladások is kialakulhatnak, valamint súlyosabb esetben fogászati góc miatt alakulhat ki szívbelhártya-gyulladás vagy vesemedence-gyulladás.

Az óvodásoknak évente egyszer, az iskolásoknak kétszer kötelező iskolafogászaton részt venniük. A kamaszok szerinte kisebb arányban vesznek részt a szűréseken, ám a huszonévesek – talán az esztétikum miatt is – nagyobb számban vesznek részt a kontrollvizsgálatokon. A fogorvos tapasztalata szerint az elmúlt években egyre többen veszik igénybe a szűrési lehetőségeket, a nemeket tekintve a nők továbbra is nagyobb arányban keresik fel a fogorvosi rendelőt.

Ligetes Melinda: A kamaszok kisebb arányban vesznek részt a szűréseken, ám a huszonévesek nagyobb számban veszik igénybe
Fotó: Penovác Károly

Ligetes Melinda azt ajánlja, naponta legalább kétszer mossunk fogat, ezzel a szuvasodás és fogágybetegségek kockázatát csökkenthetjük. A szakember úgy véli, az elektromos fogkefékkel alaposabban eltávolítható a fogakra rakódó lepedék. A rendszeres fogmosást egészítsük ki fogselyem használatával, és ne feledkezzünk el a nyelv tisztításáról sem, hiszen nagy számban tapadhatnak meg rajta baktériumok.

A fogak egészségét szolgálja, ha minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, az étrendünkben pedig csökkentsük a cukros ételek és italok fogyasztását, ugyanis a cukor bomlásakor keletkező savak károsak a fogzománcra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!