Haladás

2016.01.29. 11:24

Hasából nyert őssejttel gyógyították a Hali támadóját

Dudás Ádám térdét hazánkban egyedülálló módszerrel műtötték Debrecenben. A támadó reméli, a beavatkozás után ismét futballozhat.

Pum András

A 26 éves Dudás Ádám tavaly február 17-én igazolt a Győri ETO-tól a Haladáshoz. A korábbi U20-as világbajnoki bronzérmes, 97 NB I-es meccsén 13 gólig jutó támadó azóta egyszer sem léphetett pályára a Haladásban. Dudás bal térdét korábban négyszer is megműtötték - kivették és pótolták a keresztszalagját is - legutóbb 2014 telén hajtottak végre egy korrekciós műtétet. A porca mostanra olyannyira elkopott, eltűnt, hogy egy Magyarországon még egyedülálló műtéttel, hasának zsírszöveteiből egy speciális eljárással nyert őssejtet fecskendeztek a térdízületébe. Miután Lengyelországban néhány hónapja már sikerrel alkalmazták ezt a fajta beavatkozást, lengyel orvosok is asszisztáltak a futballista debreceni műtétjénél.

- Noha világszerte már több mint ezer ilyen beavatkozást végeztek el, idehaza én voltam az első - mondta Dudás Ádám. - Egyórás beavatkozás volt, habár érzéstelenítéssel végzik, én kábítást kértem, tehát nem voltam magamnál a műtét alatt. A hasi zsírszövetemből vett őssejtet, mintegy 10 millilitert fecskendeztek a térdembe. A szövetből nyert őssejtek belekapaszkodnak az ízületekbe és regenerálják a elhalt részeket, felületeket, újjáépítik őket, legfőképpen a porcomat.  Miután magamhoz tértem, nem sokkal már indulhattam is haza Győrbe. Őszintén szólva elegem volt a drasztikus műtétekből, a vágásokból, amik egyébként sem biztos, hogy teljes gyógyulást eredményeztek volna - ezért döntöttem ez az idehaza még ismeretlen módszer mellett. Szerencsére egyik orvos sem mondta, hogy ettől a beavatkozástól biztosan meggyógyulok. Hogy miért szerencsére? Mert ilyet egy komoly orvos nem ígérhet, viszont azzal biztattak, hogy nagyon jó esélyem van arra, hogy ismét edzhessek, futballozhassak. Utoljára még Győrött, 2014 szeptemberében játszhattam, edzeni pedig ősszel edzettem utoljára a Haladásban. Az utóbbi egy év volt életem legrosszabb időszaka, senkinek sem kívánom - nagyon nehéz volt. Csak hébe-hóba tudtam tréningezni, a terhelés hatására rendre bevizesedett, fájt a térdem. Ugyanakkor egy pillanatra sem adtam fel, meg sem fordult a fejemben, hogy abbahagyom a labdarúgást - nem ez a típus vagyok. Úgy voltam vele, amíg azt nem mondják, hogy nincs más lehetőség, nincs segítség, addig próbálkozom. Most pár napig fekszem, de így is tornáztatom a lábamat, és tartom a kapcsolatot a műtétet végző doktorral. Nagyon bízom bent, hogy teljesen rendbejövök, de, hogy - ha valóban így lesz - mikor kezdhetek el edzeni, azt nem tudom megmondani. Körülbelül egy-két hónapot saccolok, ám ez csak tipp.

Dudás reméli, mihamarabb visszatérhet a futballpályára

- Párom, a Győri Audi ETO KC-ben kézilabdázó Orbán Adrienn a közelmúltban szintén hosszú kihagyás után tért vissza a pályára - most rajtam a sor - jelezte Dudás. - Neki sem volt könnyű, nem tehette azt amit annyira szeret, nem sportolhatott. Én is így vagyok ezzel. Ami a Haladást illeti, nagyon jól áll a dolgokhoz a klub, csak köszönettel tartozom, hogy kitartanak mellettem, most rajtam a sor, hogy mihamarabb a pályán gólokkal háláljam meg. Nyáron lejár a szerződésem, egyelőre nem gondolkodok arról, mi lesz a sorsom. Most az a legfontosabb, hogy végre teljesen rendbejöjjek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!