Életmód

2016.01.29. 16:58

Helyettes szülői tevékenység

Balatonalmádi – „Nincs fontosabb, értékesebb munka, mint a gyereknevelés” – Paula Hawkins-től, az Amerikai Egyesült Államok szenátorától (Floridában 1981-1987) származik az az idézet.

Civil Tudósítónktól

A helyettes szülői ellátás a gyermekvédelmi rendszerünk olyan szolgáltatása, amely az 1999-2000 években kezdett el az országban kiépülni, ezzel együtt egy új szakmai lehetőség nyílt meg a gyermekjóléti alapellátásban dolgozó szakemberek előtt. Megyénkben az elsők között Sümegen képezték ki a helyettes szülőket. A felkészítési és értékelési programban fő szempont volt, hogy a gyerekek neveléséhez szükséges ismeretekkel rendelkezzen az a személy, aki erre vállalkozott.

Az ellátás azt vállalta fel, hogy egyszerű, hétköznapi emberek személyében szövetségeseket toboroz a gyermekvédelem számára, akik gyermekszeretetükkel, törődésükkel, tenni akarásukkal segítenek más, nehéz élethelyzetbe került családoknak és a gyermekeiknek.

Nem kevesebbre szerződnek a helyettes szülői feladatra jelentkezők, mint arra, hogy a saját gyermekeik mellé fogadják az idegen, krízisbe került családok gyermekét.

Fő feladatuk, hogy biztonságot, szeretetet és nyugodt ideiglenes otthont nyújtsanak a hozzájuk került gyermekeknek.

A helyettes szülőség a gyermeket elfogadó megbízatás, amely megköveteli, hogy saját érdekeinket háttérbe szorítva tudjunk „ szülők” lenni és fenntartás nélkül képesek legyünk elfogadni az elhelyezett gyermek családi kötelékét. Fontos, hogy diszkriminációt soha ne alkalmazzanak, azok akik-e feladatra „elszegődtek”. Minden ember, gyermek egy külön egyéniség, olyanok, mint a szivárvány, színesítik életünket. Változatossá teszik napjainkat.

Mindenkinek fontos feladata van és hozzáállásával kell segíteni a munkát, ez igazi kihívás a csapatmunkához. A vér szerinti szülők időt kapnak, amit jól kihasználhatnak, arra, hogy krízis helyzetükön javítsanak, elintézzék a ráháruló feladatokat, különböző napi ügyeiket, hogy minél hamarabb ismét átvegyék a helyettes szülőtől feladataikat.

A gyerekek beilleszkedve egy idegen, másik család életritmusába, biztonságos, érzelmileg hangsúlyos és változatlan környezetben nevelkedhetnek, néhány napig, hétig, hónapig, amíg szülei távol vannak.

A gyermekközpontú világban fontos, az érzelmeken, empátián alapuló együttműködés, a hivatal, gyermek, szülő és helyettes szülő munkája kapcsán. Egy szoros köteléknek kell kialakulni, hogy mindenki, aki részese ennek a feladatnak 100 százalékos teljesítményt nyújtson.

Közvetlen helyi környezetemben, Balatonalmádiban, Balatonkenesén országosan az elsők között kötöttek szerződéseket a helyettes szülőkkel, akik képzésben vettek részt, így 2000-ben már kinevezett helyettes szülők végezték szívvel, lélekkel el a feladatokat megyénkben.

Ahogy kezdtem, egy idézettel is fejezném be az anyagot, Katarina Mazettitől, aki svéd író, tanár, újságíró 1944. április 29-én született Svédországban: „ A gyerekekkel töltött idő nem mennyiségi, hanem minőségi kérdés”.

Szerző: Hegyi Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!