Életmód

2016.02.01. 19:07

Változó gondolkodás

Miért jó zöld szemlélettel gondolkodni? Mert megtanít felnézni egy olyan világra, amely nemcsak egy civilizált vagy éppen fejletlen társadalmi rendszeren alapul, hanem a természet alkotta törvények szerint működik, s ezáltal kialakít egy olyan a világképet, ami életmódváltozásra is késztet.

Jákói Bernadett

Megtanít kezelni és élni egy, a társadalom által generált szocializációs folyamatot, akadályokat felvonultató konfliktushelyzeteket megoldani annyira, hogy közben kreatív, alkotó fejlődésre késztesse az egyént. A saját környezetünkben, hétköznapi életünkben mit tehetünk a szemléletváltozásért? Takarékoskodjunk, gyűjtsünk szelektíven hulladékot, alakítsunk ki közvetlen környezetünkben minél több zöld felületet, egészségcentrikus, mozgáskulturát is fejlesztő életmóddal, így legfőképpen a rendszeres szabad levegőn tartózkodással, sportolással, gyalogos természetjárással mutassunk példát embertársainknak, ápoljuk családi, baráti és közösségi, társadalmi kapcsolatainkat. Közvetlen munkaterületünk rendjét, tisztaságát őrizzük meg, és lehetőleg kerüljük a szervezetünket károsító anyagokkal teli helyiségekben a hosszú idejű tartózkodást.

Kirándulók a Jutas vitéz-kilátónál. A szabadban szervezett programok a szemléletváltozás részei lehetnek
Fotó: Jákói Bernadett

A környezeti nevelés célkitűzése nem kevesebb, mint hogy a társadalom és a természet fenntarthatósága és működőképességének megőrzése céljából kialakítsa az emberek környezettudatos magatartását. Minden területen hatnia kell, mert csak így formálja át a gondolkodást lépésről lépésre, változtatja meg a magatartást, és eredményezi, hogy a társadalom minden tagja érezze saját, senki másra át nem ruházható felelősségét. A cél elérése érdekében meg kell változtatni az emberi szemléletet. Legelőször az egyént megtanítani saját környezetének az értéklátására. S utána a közösségi értékek mentén felismerni azokat a láncszemeket, ahonnan képesek leszünk tovább gondolkodni akár a művészi érzékenység világában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!